O glasbi s poslanstvom.
17. april 2017
aleksander_novak_tina_kleva

Aleksander Novak (fotografija: Tina Grbec Kleva)

To soboto se je koprski kantavtor Aleksander Novak predstavil na festivalu Slovenske popevke in pozornost poslušalstva pritegnil s skladbo Dotik stare Ljubljane. V njej je opisal magičnost starega dela Ljubljane, ki s svojo edinstveno energijo že vrsto let navdihuje tako ulične umetnike kot vse druge obiskovalce. Tudi sam je skladbo našel prav tam, na ulici. Na ulicah Stare Ljubljane, ki so se ga tako dotaknile, da se je rodil Dotik stare Ljubljane. Kajti utrip Stare Ljubljane, v očeh mnogih prikupne prav zaradi majhnosti in raznolikosti, od nekdaj povezuje ljudi na povsem samosvoj način ter izpisuje zgodbe mnogih življenj. Tudi ustvarjalcev.

Dotik stare Ljubljane ima v luči glasbene tradicije Slovenske popevke vse odlike: povedno besedilo, čut za lepo slovensko besedo, elegantno melodijo, bogat aranžma in suvereno ter iskreno izvedbo, medtem ko žametni glas Aleksandra Novaka še dodatno poudari prikupnost mesta, ki so ga opevale mnoge uspešnice iz zlatih let festivala. Nadvse življenjski videospot za skladbo je posnel v sodelovanju s Petrom Klevo iz studia Kleva films, s katerim se je podal čez Tromostovje, Prešernov in Mestni trg ter nabrežja ob Ljubljanici, kamor se s pomočjo vlaka, kolesa ali peš vračajo številni, le da bi vnovič občutili »energijo, tisto, ki gore premika,« kot v skladbi poje Aleksander. Ali pa le znova našli tisto nekaj, kar jim je nekoč povrnilo sebe same.

Glasba in besedilo: Aleksander Novak

Aranžma: Jan Baruca

Glasbeniki: Aleksander Novak (akustična kitara, vokal in spremljevalni vokali), Marko Hrvatin (električna kitara), Mitja Bobič (klaviature, spremljevalni vokali), Jan Baruca (bas, spremljevalni vokali), Marko Toškan (bobni)

Promocijske fotografije: Tina Grbec Kleva

Režija videospota: Peter Kleva

Poslušajte in si oglejte skladbo Dotik stare Ljubljane.

Obiščite spletno stran Aleksandra Novaka.

Oktobra letos in februarja prihodnje leto se bo Aleksander Novak predstavil z edinstvenim glasbeno-življenjskim projektom Vsi smo ljudje, s katerim bo napovedal tudi novi, tretji album.

Jazzopis, september 2018

Jazzetna

Jazzetna izpostavlja glasbo s poslanstvom in o njej piše s poslanstvom. V središče postavlja jazz in etno, vendar beseda o glasbi nikakor ni omejena izključno nanju, temveč na vso kakovostno (slovensko) glasbo, ki sicer marsikdaj težko najde pot do javnosti. Prav zato objava na Jazzetni pomeni več, kakor sama ocena plošče.

Poleg tega Jazzetna nudi raznovrstno strokovno podporo, vključujoč pripravo vseh vrst promocijskih besedil in celovito svetovanje posameznim izvajalcem (Nina Strnad, Jaka Kopač idr.) ter festivalom (priprava programskih knjižic idr., Festival slovenskega jazza, Jazz Ravne, Cankarjev dom). Zadolžena je za vsebinsko zasnovo Jazzopisa in v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana prireja mesečne pogovore z jazzovskimi glasbeniki pod naslovom Nova frekvenca, medtem ko na televiziji ETV vodi lastno oddajo Jazz z Nino.

Z željo po sodelovanju se obrnite na elektronsko pošto.