O glasbi s poslanstvom.
3. oktober 2017

Aleksander Novak (fotografija: Jaka Ivančič)

»Veter lomi veje, v zraku je pozna jesen. Čas mineva hitreje, ko razumeš, v čem je pomen,« poje v novi skladbi Prej al slej primorski kantavtor Aleksander Novak, ki v letošnjem letu žanje same uspehe. Z njo se to jesen odmika od živahnejših ritmov, s katerimi se je obdal na poti do tretjega albuma, ki ga napoveduje za prihodnje leto, in se – s povsem umirjeno in neobremenjeno noto – predaja  baladnemu razpoloženju bivanjskih vprašanj, ki vsakega »kdor dela, objame prej al slej.«

»Za trenutek bi se rad popolnoma ustavil, kajti zdi se mi pomembno uspešno leto zaokrožiti s skladbo, s katero sem se na nek način želel tudi zahvaliti ljudem, ki so mi omogočili, da lahko svojo glasbeno pot nadaljujem,« pove Aleksander Novak. Lirika skladbe Prej al slej v ospredje postavlja ritem kitaro, mehke vstope klaviatur in melodike, v refrenu že malce pozabljeno dvanajstrunsko kitaro in občutene spremljevalne vokale, medtem ko glavna vokalna linija ostaja predvsem pripovedovalec v službi estetike, kar je tudi sicer Aleksandrova odlika.

Avtor glasbe in besedila: Aleksander Novak
Avtor aranžmaja: Jan Baruca
Glasbeniki: Aleksander Novak (vokal in spremljevalni vokali), Marko Hrvatin (akustične kitare), Jan Baruca (bas in spremljevalni vokali), Mitja Bobič (melodika, klavir in spremljevalni vokali), Marko Toškan (bobni).
Promocijske fotografije: Jaka Ivančič

Aleksander Novak bo prihodnje leto izdal svoj tretji album, na katerem se bodo prav tako znašle doslej predstavljene uspešnice: Dotik stare Ljubljane z letošnjega festivala Slovenska popevka, Mesto rož, za katero je na festivalu Melodije morja in sonca prejel nagrado Danila Kocjančiča za najbolj obetavnega debitanta, Zlata, s katero je nakazal novo obdobje svojega ustvarjanja, in aktualna Prej al slej. Aleksander poudari, da bi si »še pred vrvežem ob koncu leta želel, da ljudje v letnem času, ki ponuja ogromno barv, a tudi tišino, ki je predvsem lepa, premislijo o vsem in gredo čez bolečino. To gotovo nosi v sebi vsak, vendar pojdimo v naslednje leto vsi znova skupaj korak naprej, pa četudi le zato, da bomo sami pri sebi spet malce močnejši in še čistejši ter pristnejši.«

Vsi smo ljudje, glasbeno-pogovorni večeri Aleksandra Novaka, se bodo do izteka tega leta pomudili v Kopru in Trebnjem, v prihodnjem letu pa vsaj še v Novem mestu in Novi Gorici. Termini:
sreda, 18. oktober 2017 ob 18.00 / Knjižnica Koper
ponedeljek, 11. december 2017 ob 19.00 / Knjižnica Trebnje

Jazzopis, september 2018

Jazzetna

Jazzetna izpostavlja glasbo s poslanstvom in o njej piše s poslanstvom. V središče postavlja jazz in etno, vendar beseda o glasbi nikakor ni omejena izključno nanju, temveč na vso kakovostno (slovensko) glasbo, ki sicer marsikdaj težko najde pot do javnosti. Prav zato objava na Jazzetni pomeni več, kakor sama ocena plošče.

Poleg tega Jazzetna nudi raznovrstno strokovno podporo, vključujoč pripravo vseh vrst promocijskih besedil in celovito svetovanje posameznim izvajalcem (Nina Strnad, Jaka Kopač idr.) ter festivalom (priprava programskih knjižic idr., Festival slovenskega jazza, Jazz Ravne, Cankarjev dom). Zadolžena je za vsebinsko zasnovo Jazzopisa in v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana prireja mesečne pogovore z jazzovskimi glasbeniki pod naslovom Nova frekvenca, medtem ko na televiziji ETV vodi lastno oddajo Jazz z Nino.

Z željo po sodelovanju se obrnite na elektronsko pošto.