O glasbi s poslanstvom.
6. april 2016
marko_skace

Jazz Ravne in JAMzi KD ISC Zmaj: Marko skače

»Krčenja sredstev, predlagana na račun znanosti, literature in umetnosti so negativna iz dveh razlogov: nepomembna so s finančnega vidika in škodljiva z vseh vidikov. Toda še večja napaka je, če se ukrep izvaja v napačnem trenutku. Ravno takrat, ko kriza stiska državo v klešče je treba podvojiti sredstva, namenjena znanju in izobrazbi mladih, da bi preprečili strmoglavljenje družbe v brezno nevednosti,« je že leta 1848 v svojem govoru pred Ustavodajno skupščino dejal Viktor Hugo. Kriza znanja in dojemanja sveta se je v vseh teh letih morda celo poglobila, navkljub temu da so nam zaradi tehnološkega napredka vsak trenutek na voljo informacije z vsega sveta. Ljudje se vse pogosteje zapirajo znotraj štirih zidov in ždijo pred računalniškimi zasloni, medtem ko številni mladi niso več zmožni priučiti se osnovnih socialnih veščin. Prav zato je naloga slehernega med nami iskati dobre zgodbe. In ena takšnih se skriva v sodelovanju mladinskega orkestra Jazz Ravne iz Raven na Koroškem z mladinskim zborom JAMzi Kulturnega društva ISC Zmaj iz Celovca.

»Zame je bilo tovrstno sodelovanje popolnoma nova izkušnja. Delati s takšnim orkestrom je nekaj posebnega in drugačnega. Profesionalni glasbeniki bi namreč marsikatero zamisel ovrgli z razlogom, da se tako ne dela in da učijo drugače, medtem ko so otroci vzeli stvari takšne, kot so, zato smo lahko vse izvedli natanko tako, kot smo si zamislili,« pove Igor Bezget, avtor aranžmajev vseh skladb, tudi Dekle je po vodo šlo. Gre za energično skladbo funk ritmov, v kateri sta solistično vlogo prevzela trobentač Matevž Štrekelj in klarinetist Marko Prikeržnik, medtem ko mentor orkestra Igor Bezget poudarja, kako pomembno je, da je bilo splošno vzdušje »veselo in da je v muziciranju vsak poiskal ter tudi našel nekaj svojega.« Morda se prav zato energija posameznih skladb med seboj razlikuje in prinaša različne nivoje glasbenega doživljanja.

Glasba in besedilo: slovenska ljudska skladba
Aranžma: Igor Bezget
Solista skladbe Dekle je po vodo šlo: Matevž Štrekelj in Marko Prikeržnik
Promocijske fotografije: Nika Hölcl
Poslušajte skladbo Dekle je po vodo šlo.
Obiščite spletno stran Jazz Ravne.

Jazz Ravne se že vrsto let ponašajo z vrhunskimi jazzovskimi koncerti, medtem ko so dosedanjo izobraževalno dejavnost, katere pomemben del so glasbene delavnice, zaokrožile s samostojno izdajo Marko skače. Tamkajšnji orkester deluje pod mentorstvom Sama Kolarja, k sodelovanju pa so poleg Igorja Bezgeta povabili še bobnarja Gašperja Obšteterja in mladinski zbor JAMzi Kulturnega društva ISC Zmaj iz Celovca pod vodstvom Edija Oražeta. Slednji je poskrbel za vokalne aranžmaje skladb, ki so jih črpali v bogati zakladnici slovenske ljudske glasbe in jih priredili ter predrugačili v duhu jazzovske glasbe, a tudi z vnašanjem vplivov drugih žanrov. Osrednji napevi v tem primeru predstavljajo le osnovo, na podlagi katere otroci razvijajo lastna dojemanja ljudske pesmi in vanjo vnašajo improvizacijo. Veščine le-te so pridobili na delavnicah, kjer so se »učili glasbene govorice. Bistvo jazzovske glasbe je namreč improvizacija in tako kot v jeziku obstajajo pravila, kako govoriti pravilno, tudi v jazzovskem jeziku obstajajo smernice, ki se jih je potrebno držati. Na delavnicah smo se naučili nekaj osnov te govorice,« se spominja Igor Bezget, ki je nadvse ponosen, da otroci solističnih vložkov niso le zaigrali, temveč so jih sami tudi ustvarili, medtem ko Samo Kolar med največje dosežke šteje ustvarjanje albuma v prijateljskem vzdušju in Edi Oraže »izkušnjo, zaradi katere si upaš preizkusiti marsikaj novega, se povzpeti na oder in se suvereno predstaviti.«

Ljubljanska promocija albuma Marko skače v izvedbi orkestra Jazz Ravne in zbora JAMzi Kulturnega društva ISC Zmaj iz Celovca bo v torek, 12. aprila 2016 ob 19.00 uri v Centru kulture Španski borci. Koncert je del programa 14. koroških kulturnih dnevov v Ljubljani, ki potekajo med 5. in 16. aprilom v organizaciji Društva slovensko-avstrijskega prijateljstva Ljubljana, podprl pa ga je Javni sklad za kulturne dejavnosti Republike Slovenije. Vstop je prost.

Album Marko skače je izšel februarja 2016 pri Jazz Ravne.

 

Jazzopis, september 2018

Jazzetna

Jazzetna izpostavlja glasbo s poslanstvom in o njej piše s poslanstvom. V središče postavlja jazz in etno, vendar beseda o glasbi nikakor ni omejena izključno nanju, temveč na vso kakovostno (slovensko) glasbo, ki sicer marsikdaj težko najde pot do javnosti. Prav zato objava na Jazzetni pomeni več, kakor sama ocena plošče.

Poleg tega Jazzetna nudi raznovrstno strokovno podporo, vključujoč pripravo vseh vrst promocijskih besedil in celovito svetovanje posameznim izvajalcem (Nina Strnad, Jaka Kopač idr.) ter festivalom (priprava programskih knjižic idr., Festival slovenskega jazza, Jazz Ravne, Cankarjev dom). Zadolžena je za vsebinsko zasnovo Jazzopisa in v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana prireja mesečne pogovore z jazzovskimi glasbeniki pod naslovom Nova frekvenca, medtem ko na televiziji ETV vodi lastno oddajo Jazz z Nino.

Z željo po sodelovanju se obrnite na elektronsko pošto.