O glasbi s poslanstvom.
7. oktober 2017

Viva Jazz Forma. (fotografija: Nika Hölcl Praper)

Po uvodnem večeru osrednjega programa Festivala slovenskega jazza, v katerega so nas povedli člani Big Banda RTV Slovenija z gostjo Nino Strnad, dirigiral pa je Lenart Krečič, je bil čas za mlade glasbenike. Že tradicionalna Šola Jazz Ravne, kjer se mladi učijo veščin improvizacije, je namreč obarvala dogajanje pred osrednjim večernim programom, kot je v navadi vsako leto, saj Festival slovenskega jazza velik poudarek daje vzgoji tako občinstva kot mladih.

Vid Jamnik, Matic Črešnik, Jure Praper in Matej Mirnik so v popoldanskih urah izvedli koncert Viva Jazz Forma ob skulpturi pred Upravno enoto in na ta način kiparsko umetnost umestili v glasbo. Gre za edinstven projekt v svetu, ki bo v prihodnje gotovo dobil reprizo in se razvil še močneje, saj navkljub inovativnosti v prvi vrsti ohranja poslušljivost in muzikalnost. Projekt Forma Vive je bil sicer s strani lokalne skupnosti izbran kot najljubši in tudi zato bo gotovo doživel nadgradnjo.

Kombo B. (fotografija: Nika Hölcl Praper)

V KMKC Kompleks je sledil koncert zasedbe Kombo B v sestavi Jureta Boršiča, Petra Kastrina, Jana Jarnija, Matjaža Bajca, Žige Ipavca, Urbana Kušarja, Tomija Novaka in Špele Lutman, ki je skrbela za spremljajoči video, medtem ko vodstvo zasedbe pripada Zlatku Kaučiču. Razgibane skladbe genialnega glasbenika Theloniousa Monka so se gibale znotraj improvizirane glasbe, funka, rocka in jazza, zaradi podvajanja instrumentov, tudi posameznih linij, pa so glasbeniki pokazali veščine popolnega ujemanja.

Timotej Kotnik. (fotografija: Nika Hölcl Praper)

Sledil je koncert trobentača Timoteja Kotnika iz Radelj ob Dravi, ki so se mu pridružili Yarub Smarait, Jure Praper, Benson Itoe in Primož Podobnik. Poslušalstvo so energično popeljali po balkanskih in arabskih ritmih ter poskrbeli za inkluzivnost različnih kultur. Tako tradicionalne kot avtorske skladbe Yaruba in Timoteja so požele navdušenje in koroškega glasbenika navdale s hvaležnostjo, da sme nastopati pred virtuoznosti in drugačnimi pristopi željnim poslušalstvom.

13. Festival slovenskega jazza bosta nocoj sklenili zasedbi Artbeaters s koncertno promocijo lanskoletnega albuma in Blue Velvet, ki so v svoje vrste povabili Zdenko Kovačiček s Hrvaške.

Drugi dan Festivala slovenskega jazza. (fotografija: Nika Hölcl Praper)

Jazzopis, september 2018

Jazzetna

Jazzetna izpostavlja glasbo s poslanstvom in o njej piše s poslanstvom. V središče postavlja jazz in etno, vendar beseda o glasbi nikakor ni omejena izključno nanju, temveč na vso kakovostno (slovensko) glasbo, ki sicer marsikdaj težko najde pot do javnosti. Prav zato objava na Jazzetni pomeni več, kakor sama ocena plošče.

Poleg tega Jazzetna nudi raznovrstno strokovno podporo, vključujoč pripravo vseh vrst promocijskih besedil in celovito svetovanje posameznim izvajalcem (Nina Strnad, Jaka Kopač idr.) ter festivalom (priprava programskih knjižic idr., Festival slovenskega jazza, Jazz Ravne, Cankarjev dom). Zadolžena je za vsebinsko zasnovo Jazzopisa in v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana prireja mesečne pogovore z jazzovskimi glasbeniki pod naslovom Nova frekvenca, medtem ko na televiziji ETV vodi lastno oddajo Jazz z Nino.

Z željo po sodelovanju se obrnite na elektronsko pošto.