O glasbi s poslanstvom.
25. september 2018

Festival slovenskega jazza bo letos potekal med 2. in 6. oktobrom na Ravnah na Koroškem.

Festival slovenskega jazza letos odpira vrata že štirinajstič, in sicer med 2. ter 6. oktobrom, pri čemer bo osrednji del festivala potekal med četrtkom in soboto na Ravnah na Koroškem.

 

Pretekli ponedeljek sta okrogla miza o položaju jazzovskih glasbenikov z gostoma Vidom Jamnikom in Adamom Klemmom ter koncert Patricije Škof tria v Knjižnici Otona Župančiča v Ljubljani otvorila letošnje dogajanje v okviru 14. Festivala slovenskega jazza, ki že tradicionalno poteka na Ravnah na Koroškem.

V torek, 2. oktobra se bodo dogodki vrstili v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika, kjer se bo sprva predstavila Petidina šola jazza za otroke, in sicer s programom, ki so ga že dvakrat predstavili tudi na Kulturnem bazarju v Cankarjevem domu v Ljubljani, medtem ko bodo sledili pogovor z Iljem Pušnikom, ki bo izvedel še solistični koncert, projekcija dokumentarnega filma Jazz & Jazz Ravne o jazzovski sceni na Ravnah v sezoni 2017/18 in okrogla miza Viva Jazz Forma!, ki bo najverjetneje dokončno zakoličila istoimenski projekt, prihodnjega dne pa bo v dopoldanskem času v Kulturnem centru Ravne slišati zvoke jazzovske matineje Stick Control – od zgodbe do zvoka.

V četrtek, prvega dne osrednjega programa, bo uradno izšla nova številka Jazzopisa, ki letošnji prostor namenja slovenskim jazzovskim glasbenikom, uspešnim v tujini, in položaju jazzovske glasbe v medijih, medtem ko sicer še vedno ohranja povezavo stroke s poslušalci. Promocija bo v Kulturnem centru Ravne, nakar sledi koncert projekta Viva Jazz Forma – reloaded, in sicer na prostem, pred skulpturo pri supermarketu Tuš. Gre za projekt, ki izhaja iz ravenske tradicije Forma vive in spaja glasbeno umetnost s kiparsko.

Petkovo popoldne bo namenjeno šoli Jazz Ravne, nakar sledi dvojni koncert v KMKC Kompleks, v katerega bo povedla otvoritev fotografske razstave Zlatko Kaučič: 40 let ustvarjalnosti. Ajda Stina Turek, diplomantka ameriške univerze Berklee, bo predstavila soul-jazz prvenec SONDER, medtem ko bo Lovro Ravbar poslušalstvo popeljal v sfero kozmičnega jazza, ki ga je uvrstil na album Get On Board. Večer se bo, tako kot zadnji festivalski dan, sklenil z jam sessionom.

Za ogrevanje bodo v soboto dopoldne udeleženci šole Jazz Ravne na Mestni tržnici prebivalcem in obiskovalcem pokazali novo pridobljene veščine, saj se je v dosedanjih letih izoblikovala skupina Funky Boys, tej pa se bo pridružila še Divja jaga. Sledi koncert zasedbe Oberdixie Band, ki navdih črpa tako v jazzovski kot narodnozabavni glasbi, medtem ko bo popoldne Vokalni band Kreativo nastopil v Cerkvi sv. Egidija na Ravnah. Sledi ameriški večer v KMKC Kompleks, v okviru katerega se bodo predstavili Samo Šalamon v sodelovanju s Howardom Levyjem, s katerim sta posnela album Peaks of Light. Tokrat se jima bo pridružil še tolkalec Nino Mureškič, Žan Tetičkovič pa bo premierno predstavil novi album A Love Lane Nocturne z newyorško zasedbo New Standards Trio.

Štirinajsta izdaja Festivala slovenskega jazza bo tako znova poskrbela za razgibano dogajanje v osrčju Koroške in s projektoma, kakršna sta Viva Jazz Forma ter Jazzopis, presegla ustaljene okvire festivalskega dogajanja. Zato: ne le, da je oktober za jazz dober, temveč tudi človek s širjenjem obzorij postaja bolj moder!

 

OSREDNJI PROGRAM 14. FESTIVALA SLOVENSKEGA JAZZA

četrtek, 4. oktobra

ob 18. uri, KC Ravne / Izid in promocija nove številke Jazzopisa

ob 19. uri, forma viva pred supermarketom Tuš / Viva Jazz Forma – reloaded

petek, 5. oktobra

ob 19.30, KMKC Kompleks / Razstava Zlatko Kaučič: 40 let ustvarjalnosti

ob 20. uri, KMKC Kompleks / Ajda Stina Turek: SONDER

ob 21.30, KMKC Kompleks / Lovro Ravbar & Get On Board Collective

sobota, 6. oktobra

ob 10 uri, Mestna tržnica / Funky Boys & Divja jaga

ob 11. uri, Mestna tržnica / Oberdixie Band

ob 17. uri, Cerkve sv. Egidija / Vokalni band Kreativo

ob 20. uri, KMKC Kompleks / Samo Šalamon Bassless feat. Howard Levy & Nino Mureškič

ob 21.30, KMKC Kompleks / Žan Tetičkovič & The New Standards Trio: A Love Lane Nocturne

 

Preko 130 nastopajočih, razstavljavcev in mentorjev. Devet različnih prizorišč. 23 dogodkov. 13 koncertov, 2 razstavi, 2 okrogli mizi, jam sessioni, delavnice, izid Jazzopisa … vse to in več na 14. Festivalu slovenskega jazza, čigar osrednji program bo potekal med 4. in 6. oktobrom na Ravnah na Koroškem.

Jazzopis, september 2018

Jazzetna

Jazzetna izpostavlja glasbo s poslanstvom in o njej piše s poslanstvom. V središče postavlja jazz in etno, vendar beseda o glasbi nikakor ni omejena izključno nanju, temveč na vso kakovostno (slovensko) glasbo, ki sicer marsikdaj težko najde pot do javnosti. Prav zato objava na Jazzetni pomeni več, kakor sama ocena plošče.

Poleg tega Jazzetna nudi raznovrstno strokovno podporo, vključujoč pripravo vseh vrst promocijskih besedil in celovito svetovanje posameznim izvajalcem (Nina Strnad, Jaka Kopač idr.) ter festivalom (priprava programskih knjižic idr., Festival slovenskega jazza, Jazz Ravne, Cankarjev dom). Zadolžena je za vsebinsko zasnovo Jazzopisa in v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana prireja mesečne pogovore z jazzovskimi glasbeniki pod naslovom Nova frekvenca, medtem ko na televiziji ETV vodi lastno oddajo Jazz z Nino.

Z željo po sodelovanju se obrnite na elektronsko pošto.