O glasbi s poslanstvom.
19. september 2017
IMG_4547

Promocija breplačnega občasnika Jazzopis. (fotografija: Nika Hölcl Praper)

… ker je ena plus ena plus ena vendarle ena. 🙂

Sinoči je v mediateki Knjižnice Otona Župančiča v Ljubljani v okviru cikla večerov Nova frekvenca potekala promocija brezplačnega občasnika Jazzopis. Dogodek so pospremili okrogla miza na temo evolucije jazza, otvoritev fotografske razstave Nike Hölcl Praper in Špele Peruš ter koncert Marko Čepak tria. Na ta način je Festival slovenskega jazza, ki bo potekal med 5. in 7. oktobrom na Ravnah na Koroškem pričel s predfestivalskimi dogodki, ti pa bodo trajali vse do pričetka osrednjega programa.

Jazz Ravne se s pomočjo skrbnih ušes, trdega dela in bistroumnih zamisli Robija Jamnika ter Franca Kokala že dobro desetletje ponašajo s tem, da imajo skorajda vse: Jazz abonma, Festival slovenskega jazza, šolo Jazz Ravne in občasne avtorske izdaje. Pred leti je tako izšel tudi Jazzopis, bolj za šalo kot zares, in sicer sprva kot osemstranski ambicioznejše zasnovan programski list ter nekaj let zatem v obliki zajetnega čtiva, ki je predstavilo nastopajoče v okviru takratnega abonmaja in festivala. A ker je občasnik nastal entuziastično, s srcem, in je luč sveta ugledal kot izključno produkt ljubiteljev jazzovske glasbe, le-ta ni bil vpisal v razvid medijev …

IMG_4602

Okrogla miza. (fotografija: Nika Hölcl Praper)

»Tako smo se letos, s tretjo izdajo, znašli v precepu, kajti Jazzopis smo želeli postaviti korak višje ne le z vsebinsko zasnovo in vizualno podobo, temveč smo zanj pri Narodni in univerzitetni knjižnici želeli pridobiti ISSN kodo, kar pa se je izkazalo za nemogoče, kajti registrirati revijo, ki ni v razvidu od prve številke, ne gre. Po premisleku smo se odločili, da tokratni izdaji vendar podarimo številko ena, saj gre ne nazadnje tudi za prvo tovrstno publikacijo pri nas, ki nakazuje vzporednice z monografskim gradivom, medtem ko je neuradno to za vse nas še vedno tretja številka, saj preteklega dela ne želimo ne zanikati ne izničiti. Tretja, a vendar prva, ki se bo ohranila, vsaj upam, za vse večne čase. Prav zato je ena plus ena plus ena vendarle ena,« je povedala Nina Novak, urednica in hkrati avtorica 64-stranskega brezplačnega občasnika Jazzopis ter ustanoviteljica portala Jazzetna, sicer univerzitetno diplomirana muzikologinja.

IMG_4507

Brezplačni občasnik Jazzopis. (fotografija: Nika Hölcl Praper)

Navkljub temu, da obstajajo posamezne objave na temo slovenskega jazza, le-ta v javnosti še vedno ostaja prezrt. »Dokaj lahko je zbrati dobrih šestdeset strani gradiva na temo slovenskega jazza, saj premoremo obliko vrhunskih glasbenikov, vendar to ni bil moj cilj, kajti s tem izdelkom sem želela ljudem nekaj sporočiti,« razmišlja Nina Novak, ki si tudi sicer prizadeva popularizirati ta žanr. »Nazadnje sem se po mesecih premisleka odločila za medgeneracijsko povezovanje, zato smo vključili nekaj predstavnikov najmlajše generacije in nekaj tistih, ki sodijo med starejše. A da bi naše delo umestili v lokalno okolje, na Koroško, kjer se je zamisel tudi porodila, čeprav sama ne prihajam od tam, sem vključila še vse, ki so zaslužni, da festival sploh obstaja – Robija Jamnika, Franca Kokala in Matevža Smerkola, pobudnika SloJazzFesta, ki je predhodnik Festivala slovenskega jazza. Dva pogleda od zunaj, s Hrvaške in iz Avstrije, prav tako oba dokumentarna filma, ki obstajata na to tematiko, sta poglede nekoliko razširila. Vendar je druga vodilna nit most med stroko in poslušalci jazzovske glasbe, ki profesionalno niso povezani z jazzom, saj mu bodo na ta način morda dali priložnost tudi drugi. V tem se pravzaprav skriva bistvo. Dati priložnost, kajti izkušnje mi govore, da se tisti, ki jazzu dajo priložnost, k njemu tudi vrnejo in se mu prej ali slej celo zavežejo,« še zaključi avtorica in skupaj z idejnima zasnovalcema obljublja, da bo občasnik prerasel v letno publikacijo.

Jazzopis, številka 1

september 2017

Izdalo in založilo: KD Drugi zvoki, Ravne na Koroškem

Idejna zasnova: Robi Jamnik

Vsebinska zasnova: Nina Novak/Jazzetna

Grafična zasnova: Neža Trobec

Glavna in odgovorna urednica: Nina Novak

Avtorica prispevkov: Nina Novak

Fotografije zbrala: Nika Hölcl/Jazzobeležnica

Grafično oblikovala: Neža Trobec

Lektura: Mateja Celin

Korektura: Mateja Celin, Nina Novak

Tiskano v Sloveniji, Tiskarna Januš, Šentvid pri Ljubljani.

Jazzopis, september 2018

Jazzetna

Jazzetna izpostavlja glasbo s poslanstvom in o njej piše s poslanstvom. V središče postavlja jazz in etno, vendar beseda o glasbi nikakor ni omejena izključno nanju, temveč na vso kakovostno (slovensko) glasbo, ki sicer marsikdaj težko najde pot do javnosti. Prav zato objava na Jazzetni pomeni več, kakor sama ocena plošče.

Poleg tega Jazzetna nudi raznovrstno strokovno podporo, vključujoč pripravo vseh vrst promocijskih besedil in celovito svetovanje posameznim izvajalcem (Nina Strnad, Jaka Kopač idr.) ter festivalom (priprava programskih knjižic idr., Festival slovenskega jazza, Jazz Ravne, Cankarjev dom). Zadolžena je za vsebinsko zasnovo Jazzopisa in v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana prireja mesečne pogovore z jazzovskimi glasbeniki pod naslovom Nova frekvenca, medtem ko na televiziji ETV vodi lastno oddajo Jazz z Nino.

Z željo po sodelovanju se obrnite na elektronsko pošto.