O glasbi s poslanstvom.
17. februar 2016
jaka_kopac_present_thoughts

Jaka Kopač: Present Thoughts (Barnette Records, 2016)

Priznani saksofonist Jaka Kopač je magistrski študij zaključil na eminentni Sibeliusovi akademiji v Helsinkih na Finskem in se glasbeno izpopolnjeval v New Yorku, kjer je svoje izvajalske veščine kalil tudi na številnih jam sessionih, medtem ko je strokovni javnosti prav tako znan kot eden od ustanoviteljev celjskega Džjezza. Že tekom študija je izdal avtorski prvenec Almost There, pri čigar izvajanju se mu je pridružila finska zasedba. V preteklih letih je sodeloval z mnogimi domačimi ter tujimi glasbeniki in zasedbami, med drugim z European Movement Jazz Orchestra, European Jazz Orchestra, Umo Big Band, Jonathanom Blakom, Jimmyjem Owensom, Benitom Gonzalesom, Duškom Gojkovićem, Vladimirjem Kostadinovićem ter mnogimi drugimi.

Lansko pomlad je v New Yorku posnel svoj drugi album Present Thoughts, ki ga je pred kratkim najavila skladba Thunder. Zasedbo poleg Jake Kopača na alt saksofonu sestavljajo še pianist Orrion Evans, kontrabasist Vicente Archer ter bobnar Willie Jones III, medtem ko je za produkcijo poskrbel Dave Staller in za zvočne finese z dvema grammyjema ovenčani Mike Marciano. Gre za skupek sedmih avtorskih kompozicij in priredbo skladbe Say It (Over And Over Again) Jimmyja McHugha ter Franka Loesserja. Album »izraža moje dosedanje delo in izkušnje. Slog pisanja, ki se ga poslužujem, zaobjema tako oblike tradicionalne kot moderne jazz glasbe, obe pa se najmočneje izražata skozi improvizacijo,« pove Jaka Kopač, katerega cilj je predstaviti občinstvu »poslušljivo, a zahtevno jazz glasbo. Takšno, ki se poslušalca čustveno dotakne.«

Oblikovanje albuma Present Thoughts: Luka Umek
Promocijske fotografije: Matjaž Očko
Promocijski video Present Thoughts.
Poslušajte skladbo Thunder.
Obiščite spletno stran Jake Kopača.

Album Present Thoughts bo premierno predstavljen na evropski turneji, ki bo potekala neposredno po izidu, in sicer med 18. in 26. februarjem 2016 ter bo zajela tri evropske države: Slovaško, Nemčijo in Slovenijo. Na domačih tleh se bo Jaka Kopač skupaj s priznanimi ameriškimi instrumentalisti (Willie Jones III., Josh Ginsburg, Danny Grissett) predstavil kar petkrat, med drugim tudi na 2. enodnevnem festivalu slovenske jazzovske ustvarjalnosti Zvončki in trobentice v Cankarjevem domu v Ljubljani. Navdih za ustvarjanje črpa predvsem v »glasbi, ki jo poslušam in tistem, kar začutim v njej, kar se me dotakne, me zadane, saj gre za delčke, ki so nekako povezani z mano,« pove Jaka Kopač, ki spada med najprepoznavnejše instrumentaliste mlajše jazzovske generacije pri nas in s posebnim žarom pričakuje koncert »v Münchnu, saj bomo nastopili v enem najbolj prepoznavnih evropskih jazz klubov, v Unterfahrtu.«

Termini evropske turneje:
18. februar / TBA, Slovaška
19. februar / TBA, Slovaška
20. februar / Gledališče Park, Murska Sobota, Slovenija
22. februar / Kulturni dom Krško, Krško, Slovenija
23. februar / Klub Cankarjevega doma (festival Zvončki in trobentice), Ljubljana, Slovenija
24. februar / Plesni forum, Celje, Slovenija
25. februar / Jazz Ravne, Ravne na Koroškem, Slovenija
26. februar / Unterfahrt, München, Nemčija

Album Present Thoughts Jake Kopača je izšel 16. februarja 2016 pri avstrijski založbi Barnette Records.

PREBERITE intervju z Jako Kopačem na Jazzetna. O glasbi s poslanstvom.

 

Jazzopis, september 2018

Jazzetna

Jazzetna izpostavlja glasbo s poslanstvom in o njej piše s poslanstvom. V središče postavlja jazz in etno, vendar beseda o glasbi nikakor ni omejena izključno nanju, temveč na vso kakovostno (slovensko) glasbo, ki sicer marsikdaj težko najde pot do javnosti. Prav zato objava na Jazzetni pomeni več, kakor sama ocena plošče.

Poleg tega Jazzetna nudi raznovrstno strokovno podporo, vključujoč pripravo vseh vrst promocijskih besedil in celovito svetovanje posameznim izvajalcem (Nina Strnad, Jaka Kopač idr.) ter festivalom (priprava programskih knjižic idr.; Festival slovenskega jazza, Jazz Ravne). Zadolžena je za vsebinsko zasnovo Jazzopisa in v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana prireja mesečne pogovore z jazzovskimi glasbeniki pod naslovom Nova frekvenca, medtem ko na televiziji ETV vodi lastno oddajo Jazz z Nino.

Z željo po sodelovanju se obrnite na elektronsko pošto.

Naročite se na e-Novice