O glasbi s poslanstvom.
19. januar 2016
jaka_kopac1_ivan_bliznetsov

Jaka Kopač (fotografija: Matjaž Očko)

Jaka Kopač, priznani saksofonist, ki se je izobraževal na eminentni Sibeliusovi akademiji v Helsinkih na Finskem in svoje veščine ob več priložnostih izpopolnjeval v Ameriki, s skladbo Thunder napoveduje svoj drugi album Present Thoughts. Tega je posnel v New Yorku z uveljavljenimi imeni tamkajšnje jazzovske scene, s katerimi se bo v februarju odpravil na evropsko turnejo in svoje kompozicije predstavil nemškemu, slovaškemu ter slovenskemu občinstvu.

Skladba je nadvse razgibana, saj prehaja med živahno ritmiko in nežnejšimi, romantičnimi melodičnimi linijami, ki kdaj preidejo tudi v nadvse igrive odseke, in združuje tradicionalne ter moderne jazzovske oblike, vendar so vanjo prav tako vtkani improvizacijski vložki. Jaka Kopač, katerega je londonski saksofonist Will Vinson označil kot novo moč na alt saksofonu, ki jo gre v svetu jemati nadvse resno, pove, da ga skladba Thunder »spominja na poletno nevihto, ki hitro pride in se prav tako hitro tudi umiri,« ter doda, da v njem tako skladba kot tovrstne nevihte »vzbujajo občutek svežine in hkrati ponujajo priložnost za nov začetek.«

Avtor in aranžer skladbe Thunder: Jaka Kopač
Promocijske fotografije: Matjaž Očko
Oblikovanje albuma Present Thoughts: Luka Umek

Gre za drugi avtorski projekt saksofonista, ki je doslej sodeloval z mnogimi priznanimi domačimi in tujimi glasbeniki ter zasedbami in je znan kot umetniški vodja ter eden od ustanoviteljev celjskega Džjezz festivala. Tokrat je k sodelovanju povabil pianista Orriona Evansa, kontrabasista Vicenta Archerja in bobnarja Willia Jonesa III. Vlogo producenta je prevzel David Stoller, medtem ko je za zvočne finese poskrbel z dvema grammyjema ovenčani Mike Marciano. Present Thoughts poleg avtorskih kompozicij prinaša priredbo legendarne skladbe Say It (Over And Over Again) Jimmyja McHougha in Franka Loesserja ter »izraža moje celotno dosedanje delo, tudi izkušnje,« pove Jaka Kopač, ki se bo z omenjeno zasedbo v drugi polovici februarja odpravil na evropsko turnejo, saj želi občinstvu predstaviti »poslušljivo, a zahtevno jazz glasbo. Takšno, ki se poslušalca čustveno dotakne.«

V Sloveniji bodo album predstavili kar petkrat, in sicer v Gledališču Park v Murski Soboti, v Kulturnem domu Krško, v Plesnem forumu v Celju in v Ravnah na Koroškem, kjer bodo nastopili v okviru abonmaja Jazz Ravne, ter v Cankarjevem domu na Zvončkih in trobenticah, drugem enodnevnem festivalu slovenske jazzovske ustvarjalnosti. »Zelo sem vesel, da se bomo lahko predstavili širši publiki, še posebno pa se veselim koncerta v Münchnu, kjer bomo nastopili v enem najbolj prepoznavnih evropskih jazz klubov, v Unterfahrtu,« je iskren eden najbolj cenjenih instrumentalistov mlajše jazzovske generacije pri nas.

Datumi koncertov v okviru evropske turneje Present Thoughts februarja 2016:
18. februar / TBA, Slovaška
19. februar / TBA, Slovaška
20. februar / Gledališče Park, Murska Sobota
22. februar / Kulturni dom Krško, Krško, Slovenija
23. februar / Klub Cankarjevega doma, Ljubljana, Slovenija
24. februar / Plesni forum, Celje, Slovenija
25. februar / Jazz Ravne, Ravne na Koroškem, Slovenija
26. februar / Unterfahrt, München, Nemčija

Album Present Thoughts izide januarja 2016 pri avstrijski založbi Barnette Records.

 

Jazzopis, september 2018

Jazzetna

Jazzetna izpostavlja glasbo s poslanstvom in o njej piše s poslanstvom. V središče postavlja jazz in etno, vendar beseda o glasbi nikakor ni omejena izključno nanju, temveč na vso kakovostno (slovensko) glasbo, ki sicer marsikdaj težko najde pot do javnosti. Prav zato objava na Jazzetni pomeni več, kakor sama ocena plošče.

Poleg tega Jazzetna nudi raznovrstno strokovno podporo, vključujoč pripravo vseh vrst promocijskih besedil in celovito svetovanje posameznim izvajalcem (Nina Strnad, Jaka Kopač idr.) ter festivalom (priprava programskih knjižic idr., Festival slovenskega jazza, Jazz Ravne, Cankarjev dom). Zadolžena je za vsebinsko zasnovo Jazzopisa in v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana prireja mesečne pogovore z jazzovskimi glasbeniki pod naslovom Nova frekvenca, medtem ko na televiziji ETV vodi lastno oddajo Jazz z Nino.

Z željo po sodelovanju se obrnite na elektronsko pošto.