O glasbi s poslanstvom.
21. september 2018

Nina Novak z gostjo Pio Podgornik. (fotografija: ETV)

Čeprav nas glasba spremlja na vsakem koraku, se prostor, ki ji ga namenjamo v slovenskih medijih, čedalje bolj krči. Televizijske in radijske hiše s svoje programske sheme vztrajno črtajo glasbene oddaje, medtem ko jazz tudi sicer v že obstoječih ostaja na margini, saj gre navkljub kakovosti za glasbo, ki ni namenjena ne komercialnim uspehom in ne širši množici. ETV televizija je v tem pogledu naredila drzen korak naprej, saj je na spored uvrstila novo redno oddajo Jazz z Nino, ki jo vodi Nina Novak, univerzitetno diplomirana muzikologinja in kritičarka ter glasbena publicistka.

Oddaja skozi pogovore z izbranimi gosti skuša popularizirati jazzovsko glasbo in izobraziti splošno javnost, slovenske jazzovske glasbenike pa umešča na svetovni jazzovski zemljevid. V prvi oddaji jesenske sezone, sicer peti po vrsti, bomo gostili saksofonistko Pio Podgornik, ki živi v Amsterdamu, kjer je skupaj s kolegi začela organizirati zanimivo serijo koncertov, imenovano dnevna soba. Spregovorila bo o tem kot tudi o združevanju glasbe s teatrom, iskanju novega zvoka in študiju gamelana ter gregorijanskega korala, medtem ko bo svoja razmišljanja nadgradila z izvajanjem improvizacije v živo, zavrteli pa bomo tudi posnetek njene zasedbe LORE.

Oddaja bo na sporedu v torek, 2. oktobra ob 21.30 uri na valovih ETV televizije.

Jazzopis, september 2018

Jazzetna

Jazzetna izpostavlja glasbo s poslanstvom in o njej piše s poslanstvom. V središče postavlja jazz in etno, vendar beseda o glasbi nikakor ni omejena izključno nanju, temveč na vso kakovostno (slovensko) glasbo, ki sicer marsikdaj težko najde pot do javnosti. Prav zato objava na Jazzetni pomeni več, kakor sama ocena plošče.

Poleg tega Jazzetna nudi raznovrstno strokovno podporo, vključujoč pripravo vseh vrst promocijskih besedil in celovito svetovanje posameznim izvajalcem (Nina Strnad, Jaka Kopač idr.) ter festivalom (priprava programskih knjižic idr., Festival slovenskega jazza, Jazz Ravne, Cankarjev dom). Zadolžena je za vsebinsko zasnovo Jazzopisa in v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana prireja mesečne pogovore z jazzovskimi glasbeniki pod naslovom Nova frekvenca, medtem ko na televiziji ETV vodi lastno oddajo Jazz z Nino.

Z željo po sodelovanju se obrnite na elektronsko pošto.