O glasbi s poslanstvom.
28. december 2018

Nina Novak z gostom Vidom Jamnikom. (fotografija: ETV)

Pomembno mesto v programski shemi ETV televizije ima tudi mesečna oddaja Jazz z Nino, ki skuša popularizirati jazzovsko glasbo in slovenske jazzovske ustvarjalce umestiti na svetovni zemljevid ter obenem izobraziti splošno javnost. Vodi jo univerzitetno diplomirana muzikologinja, kritičarka in glasbena publicistka Nina Novak.

V novo leto bomo vstopili v družbi vibrafonista in diplomanta ameriške univerze Berklee, Vida Jamnika, ki je pod mentorstvom legendarnega Boška Petrovića začel graditi kariero že zelo zgodaj in si delil oder s številnimi jazzovskimi glasbeniki svetovnega formata. Poleg tega, da bo v oddaji zaigral v živo, nam bo na kratko predstavil in demonstriral tudi osnovne tehnike igranja na instrument ter se ozrl na pomembnost ohranjanje avtonomne dediščine, kar sam počne z vodenjem projekta Viva Jazz Forma, kjer združuje glasbeno in kiparsko umetnost. Spregovoril bo tudi o tem, zakaj so občutki najpomembnejši del muziciranja.

Oddaja bo na sporedu v torek, 1. januarja ob 21.30 uri na valovih ETV televizije (program najdete na 695. kanalu v TV omrežju Siol).

Jazzetna

Jazzetna izpostavlja glasbo s poslanstvom in o njej piše s poslanstvom. V središče postavlja jazz in etno, vendar beseda o glasbi nikakor ni omejena izključno nanju, temveč na vso kakovostno (slovensko) glasbo, ki sicer marsikdaj težko najde pot do javnosti. Prav zato objava na Jazzetni pomeni več, kakor sama ocena plošče.

Poleg tega Jazzetna nudi raznovrstno strokovno podporo, vključujoč pripravo vseh vrst promocijskih besedil in celovito svetovanje posameznim izvajalcem (Nina Strnad, Jaka Kopač idr.) ter festivalom (priprava programskih knjižic idr.; Festival slovenskega jazza, Jazz Ravne). Zadolžena je za vsebinsko zasnovo Jazzopisa in v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana prireja mesečne pogovore z jazzovskimi glasbeniki pod naslovom Nova frekvenca, medtem ko na televiziji ETV vodi lastno oddajo Jazz z Nino.

Z željo po sodelovanju se obrnite na elektronsko pošto.

Naročite se na e-Novice