O glasbi s poslanstvom.
4. september 2018

Preko 130 nastopajočih, razstavljavcev in mentorjev. Devet različnih prizorišč. 23 dogodkov. 13 koncertov, 2 razstavi, 2 okrogli mizi, jam sessioni, delavnice, izid Jazzopisa … vse to in več na 14. Festivalu slovenskega jazza, čigar osrednji program bo potekal med 4. in 6. oktobrom na Ravnah na Koroškem.

Žan Tetičkovič (fotografija: arhiv FSJ)

V času, ko večina festivalov na svoje odre vabi znana ali nekoliko manj znana tuja imena, Festival slovenskega jazza ostaja zvest svoji osnovni nameri in prostor ter čas namenja slovenskim glasbenikom, pri čemer spodbuja medgeneracijska, medkulturna, medžanrska, medumetnostna in mednarodna sodelovanja.

Viva Jazz Forma z združevanjem glasbe in kiparske umetnosti pozornost vzbuja že nekaj let. Sprva je bila le zamisel, predstavljena na okrogli mizi, lansko leto pa je projekt zaživel tudi v koncertni obliki. Tokrat bo Viva Jazz Forma, ki je produkt programa Jazz Ravne in Festivala slovenskega jazza ter koroških glasbenikov, otvorila OSREDNJI PROGRAM festivala in v glasbo jeklenih skulptur vključil Forma vivo umetnino japonskega umetnika Yukija Oyanagija. Ajda Stina Turek, diplomantka univerze Berklee v Bostonu, bo predstavila avtorski prvenec SONDER in Lovro Ravbar kozmični jazz, vpet na album Get On Board. Zadnji večer bo ovit v ameriško zastavo, kajti najprej se bo predstavil Samo Šalamon v sodelovanju z mojstrom ustne harmonike Howardom Levyjem in Ninom Mureškičem, medtem ko bo Žan Tetičkovič s svojim ameriškim triom poslušalce popeljal na pot avtorskih kompozicij, vpetih na novo ploščo.

Ajda Stina Turek (fotografija: arhiv FSJ)

SPREMLJEVALNI PROGRAM poleg jam sessionov in koncertov zasedb Oberdixie Band, ki združuje narodnozabavno glasbo z jazzom, vokalnega banda Kreativo, in tolkalno jazzovsko matineje Stick Control, namenjene najmlajšim, prinaša še okroglo mizo Viva Jazz Forma!, fotografsko razstavo Zlatko Kaučič: 40 let ustvarjalnosti, projekcijo dokumentarnega filma Jazz & Jazz Ravne o jazz sceni na Ravnah v sezoni 2017/2018 in intervju z Iljem Pušnikom, ki bo izvedel tudi krajši solo koncert.

Festival slovenskega jazza pa nikoli ne pozabi niti na najmlajše, zato bo tudi letos v času pred festivalom in tekom festivala potekala ŠOLA JAZZ RAVNE. Poleg delavnic, se bodo otroci predstavili na samostojnem koncertu, kajti tekom preteklih let se je oblikovala zasedba Funky Boys. Čas je, da se ravenskemu občinstvu ponovno predstavi.

Za konec ali začetek bo tako kot lani, jazzovske trenutke mogoče zadržati tekom vse zime in celo pomladi, kajti neposredno pred letošnjo izdajo Festivala slovenskega jazza in abonmajskega cikla Jazz Ravne bo izšla nova, znova prva in vedno prva, številka JAZZOPISa. Tokratna osrednja tema so slovenski jazzovski glasbeniki, ki žanjejo uspehe na tujem, kjer tudi živijo in ustvarjajo, ter položaj jazz glasbe v medijih, medtem ko se tudi v tej številki med strokovna mnenja kradejo občutki poslušalcev. Za vsebinsko zasnovo in prispevke je znova zaslužna kritičarka ter glasbena publicistka Nina Novak, medtem ko je vizualna podoba delo grafične oblikovalke Neže Trobec.

Jazzovska glasba že davno ni več glasba obrobja. Je pa glasba sladokuscev in tistih, ki od življenja želijo več. Prav zato vas k temu več z bogatim programom vabi tudi Festival slovenskega jazza, ki bo letos potekal med 2. in 6. oktobrom na Ravnah na Koroškem, in sicer že v svoji štirinajsti izvedbi.

Viva Jazz Forma

Jazzopis, september 2018

Jazzetna

Jazzetna izpostavlja glasbo s poslanstvom in o njej piše s poslanstvom. V središče postavlja jazz in etno, vendar beseda o glasbi nikakor ni omejena izključno nanju, temveč na vso kakovostno (slovensko) glasbo, ki sicer marsikdaj težko najde pot do javnosti. Prav zato objava na Jazzetni pomeni več, kakor sama ocena plošče.

Poleg tega Jazzetna nudi raznovrstno strokovno podporo, vključujoč pripravo vseh vrst promocijskih besedil in celovito svetovanje posameznim izvajalcem (Nina Strnad, Jaka Kopač idr.) ter festivalom (priprava programskih knjižic idr., Festival slovenskega jazza, Jazz Ravne, Cankarjev dom). Zadolžena je za vsebinsko zasnovo Jazzopisa in v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana prireja mesečne pogovore z jazzovskimi glasbeniki pod naslovom Nova frekvenca, medtem ko na televiziji ETV vodi lastno oddajo Jazz z Nino.

Z željo po sodelovanju se obrnite na elektronsko pošto.