O glasbi s poslanstvom.
17. marec 2017

četrtek, 20. april 2017 ob 19.00 uri / Knjižnica Otona Župančiča, Mediateka

Nova frekvenca je ciklus glasbenih pogovorov v živo, ki vsak tretji četrtek v mesecu skozi iskrive izmenjave mnenj o glasbi, ustvarjanju, življenju in družbi prinaša pregled najvidnejših jazzovskih izdaj preteklega leta.

Rok Zalokar Trio: Rok Zalokar, klavir; Dejan Hudoklin, bas; Jože Cesar, bobni; ZVONČKI IN TROBENTICE, 2. enodnevni festival slovenske jazzovske ustvarjalnosti

Rok Zalokar (fotografija: Nada Žgank)

Rok Zalokar Trio pianista Roka Zalokarja, ki ga tvorita še basist Dejan Hudoklin in bobnar Jože Cesar, je ena redkih zasedb znotraj slovenskega jazza s stalno postavo. V lanskem letu izdani album Vol. 2 predstavlja unikatno glasbeno govorico z vplivi več med seboj raznolikih žanrov in spojem subtilnih organskih elementov z decentno uporabljenimi sintetičnimi elektronskimi pomagali. Temeljna odlika kompozicij tokratnega gosta je gotovo minimalizem, ki ga bo moč slišati na koncertu, v katerega se bo prelil pogovor.

O načelu manj je več, glasbenem raziskovanju in življenju v Rotterdamu bo spregovoril z Nino Novak, univ. dipl. muzikologinjo in kritičarko ter ustanoviteljico portala Jazzetna.

»V središču tega izdelka je zagotovo atmosferično izkustvo, ki glasbo postavlja v prostor praznine (beline), kot je to pogosto v navadi jazzovskim klavirskim triom s severa Evrope. Takšna sta denimo nekdanji Esbjörn Svensson trio, ki je žal umolknil vse prerano, ali nekoliko mlajši In The Country, čigar zvoku se močno približa skladba homebound. Elektronska pomagala med subtilno glasbeno tkivo vnašajo trše odseke, a tudi v teh prevladajo mehkoba, nežnost, čutnost, ki bi ju morda lahko označili kar za sinonim tria. Z ozirom na žanrsko širino, ki jo poslušalec lahko zazna v njihovi glasbi, kompozicije vabijo k lebdenju. Glasba tega tria se včasih zazdi kot privid, ki se razrašča, a se lahko že v naslednjem trenutku razblini. V večnost, nemara praznino. Belino.« (Nina Novak, Jazzetna)

Preberite celotno recenzijo albuma Vol. 2 na Jazzetna.

Dogodek bo nadgradil koncert Rok Zalokar Tria v sestavi Roka Zalokarja (klavir), Dejana Hudoklina (bas) in Jožeta Cesarja (bobni).

rok_zalokar_vabilo

Jazzopis, september 2018

Jazzetna

Jazzetna izpostavlja glasbo s poslanstvom in o njej piše s poslanstvom. V središče postavlja jazz in etno, vendar beseda o glasbi nikakor ni omejena izključno nanju, temveč na vso kakovostno (slovensko) glasbo, ki sicer marsikdaj težko najde pot do javnosti. Prav zato objava na Jazzetni pomeni več, kakor sama ocena plošče.

Poleg tega Jazzetna nudi raznovrstno strokovno podporo, vključujoč pripravo vseh vrst promocijskih besedil in celovito svetovanje posameznim izvajalcem (Nina Strnad, Jaka Kopač idr.) ter festivalom (priprava programskih knjižic idr., Festival slovenskega jazza, Jazz Ravne, Cankarjev dom). Zadolžena je za vsebinsko zasnovo Jazzopisa in v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana prireja mesečne pogovore z jazzovskimi glasbeniki pod naslovom Nova frekvenca, medtem ko na televiziji ETV vodi lastno oddajo Jazz z Nino.

Z željo po sodelovanju se obrnite na elektronsko pošto.