O glasbi s poslanstvom.
20. januar 2017

četrtek, 16. februar 2017 ob 18.00 uri / Knjižnica Otona Župančiča, Mediateka

Nova frekvenca je ciklus glasbenih pogovorov v živo, ki bo vsak tretji četrtek v mesecu skozi iskrive izmenjave mnenj o glasbi, ustvarjanju, življenju in družbi prinesel pregled najvidnejših jazzovskih izdaj preteklega leta.

zan_tetickovic_andrej_lamut

Žan Tetičkovič (fotografija: Andrej Lamut)

Interdisciplinarni projekt The Port Of Life je po izboru portala Jazzetna proglašen za album leta. Njegov avtor, komponist, bobnar in tolkalec Žan Tetičkovič je svoj dom pred šestimi leti zamenjal z New Yorkom in migrantsko izkušnjo uglasbil skozi večstavčno suito, pri čigar izvedbi se mu je pridružila enajstčlanska zasedba. Je eden redkih tujcev, ki je prejel kompozicijsko nagrado ameriškega glasbenega združenja in si na ta način zagotovil članstvo v njem, medtem ko je bil pred časom nadvse odmeven tudi projekt Oasis, ki ga je pripravil za Big Band RTV Slovenija.

O izseljeniški izkušnji, komponiranju in odrekanju, ki je sestavni del ustvarjalnega procesa, ter uveljavljanju na tujem bo spregovoril v pogovoru z Nino Novak, univ. dipl. muzikologinjo in kritičarko ter ustanoviteljico portala Jazzetna.

»Pravijo, da je bivanje v samoti kvaliteta nadvse inteligentnih ljudi. Sam menim, da pri samoti ne gre za možgansko intelektualnost, temveč za čustveno inteligenco. Ko govorim o samoti, nimam v mislih intro ali ekstravertiranosti. Gre samo za umik od klasične sodobne družbe, ki je občasno potreben, da bi doživeli novo, višje spoznanje. /…/ Kajti pisanje glasbe je zelo samoten proces, namenjen samo najbolj jeklenim in samozadostnim posameznikom s polno domišljije. A seveda, če želiš biti sam, moraš jasno vedeti, zakaj. Samota se mora namreč enačiti s srečo, nikakor z depresijo. Mora kazati pot naprej.« (Žan Tetičkovič)

Preberite celoten intervju na Jazzetna.

vabilo_zan_tetickovic

Jazzopis, september 2018

Jazzetna

Jazzetna izpostavlja glasbo s poslanstvom in o njej piše s poslanstvom. V središče postavlja jazz in etno, vendar beseda o glasbi nikakor ni omejena izključno nanju, temveč na vso kakovostno (slovensko) glasbo, ki sicer marsikdaj težko najde pot do javnosti. Prav zato objava na Jazzetni pomeni več, kakor sama ocena plošče.

Poleg tega Jazzetna nudi raznovrstno strokovno podporo, vključujoč pripravo vseh vrst promocijskih besedil in celovito svetovanje posameznim izvajalcem (Nina Strnad, Jaka Kopač idr.) ter festivalom (priprava programskih knjižic idr., Festival slovenskega jazza, Jazz Ravne, Cankarjev dom). Zadolžena je za vsebinsko zasnovo Jazzopisa in v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana prireja mesečne pogovore z jazzovskimi glasbeniki pod naslovom Nova frekvenca, medtem ko na televiziji ETV vodi lastno oddajo Jazz z Nino.

Z željo po sodelovanju se obrnite na elektronsko pošto.