O glasbi s poslanstvom.
20. december 2016

četrtek, 19. januar 2017 ob 18.00 uri / Knjižnica Otona Župančiča, Mediateka

Nova frekvenca je nov ciklus glasbenih pogovorov v živo, ki bo vsak tretji četrtek v mesecu skozi iskrive izmenjave mnenj o glasbi, ustvarjanju, življenju in družbi prinesel pregled najvidnejših jazzovskih izdaj preteklega leta.

img_7352

Goran Krmac (fotografija: Jože Požrl)

Na tokratnem srečanju bomo gostili tubista Gorana Krmaca, ki je vse doslej ostajal v ozadju, čeprav je bil del vidnejših zasedb, kakršna sta denimo spremljevalna skupina Zorana Predina ali Rudija Bučarja, pred tremi leti pa je pritegnil pozornost v triu Dovč/Krmac/Mureškič, kjer se je predstavil tudi kot (so)avtor. Konec lanskega leta je ugledal luč avtorski prvenec Pozabljena ljudstva, ki ga je posnel z Goran Krmac Kvartetom. Tega poleg njega sestavljajo še harmonikaš Janez Dovč, harfist Eduardo Raon in tolkalec Nino Mureškič.

O načinu komponiranja, črpanju navdiha, odnosu do instrumenta in tem, kakšno vlogo ima glasba v življenju slehernega izmed nas, bo spregovoril skozi pogovor z Nino Novak, univ. dipl muzikologinjo in kritičarko ter ustanoviteljico portala Jazzetna.

»Nisem nikoli razmišljal o tem, a posebnost glasbe, v kateri se posamezen žanr razlikuje od drugega, mi je nadvse zanimiva. V nasprotju z jazzovsko glasbo je forma pop skladb veliko bolj določena in te morda bolj usmerja v konkretno smer, kar ti daje sigurnost. Imaš pomožno ogrodje, shemo, in tudi vse ostalo zato ostaja do neke mere predvideno. Pri jazz glasbi pa se pojavi tema, sledi ji improvizacija, znotraj katere se marsikaj dogaja, nakar se vrnemo k izhodišču. Seveda dober glasbenik naredi dober potek v vsakem pogledu.« (Goran Krmac) Preberite celoten intervju na Jazzetna.

Dogodek bomo pospremili z otvoritvijo fotografske razstave koncertne jazzovske fotografije Jožeta in Anasibile Požrl, Oče in hči.

vabilo_goran_krmac

Jazzopis, september 2018

Jazzetna

Jazzetna izpostavlja glasbo s poslanstvom in o njej piše s poslanstvom. V središče postavlja jazz in etno, vendar beseda o glasbi nikakor ni omejena izključno nanju, temveč na vso kakovostno (slovensko) glasbo, ki sicer marsikdaj težko najde pot do javnosti. Prav zato objava na Jazzetni pomeni več, kakor sama ocena plošče.

Poleg tega Jazzetna nudi raznovrstno strokovno podporo, vključujoč pripravo vseh vrst promocijskih besedil in celovito svetovanje posameznim izvajalcem (Nina Strnad, Jaka Kopač idr.) ter festivalom (priprava programskih knjižic idr., Festival slovenskega jazza, Jazz Ravne, Cankarjev dom). Zadolžena je za vsebinsko zasnovo Jazzopisa in v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana prireja mesečne pogovore z jazzovskimi glasbeniki pod naslovom Nova frekvenca, medtem ko na televiziji ETV vodi lastno oddajo Jazz z Nino.

Z željo po sodelovanju se obrnite na elektronsko pošto.