O glasbi s poslanstvom.
27. februar 2017

četrtek, 16. marec 2017 ob 18.00 uri / Knjižnica Otona Župančiča, Mediateka

Nova frekvenca je ciklus glasbenih pogovorov v živo, ki vsak tretji četrtek v mesecu skozi iskrive izmenjave mnenj o glasbi, ustvarjanju, življenju in družbi prinaša pregled najvidnejših jazzovskih izdaj preteklega leta.

jadranka_juras1_natasa_kralj

Jadranka Juras (fotografija: Nataša Kralj)

Jadranka Juras je širši javnosti postala prepoznavna že konec devetdesetih let kot vokalistka v zasedbi Planet Groove, nakar se je kot samostojna izvajalka predstavila na več festivalih popularne glasbe. Album Paris Honey predstavlja pomemben pomik k resnejšim glasbenim oblikam in prinaša svež pogled na poustvarjanje jazzovskih klasičnih skladb, a tudi zgled, da je v že neštetokrat interpretirano glasbo mogoče vnesti avtorske elemente. Po izboru portala Jazzetna je bil prav zato proglašen za album leta.

Več o poustvarjanju jazzovskih standardov, žanrskem prehajanju in premiku k avtorskemu ustvarjanju bo razkrila skozi pogovor z Nino Novak, univ. dipl. muzikologinjo in kritičarko ter ustanoviteljico portala Jazzetna.

»Čeprav je Jurasova že vrsto let etabilirana izvajalka, se bo po slišanem marsikdo upravičeno vprašal, kje se je skrivala doslej, kajti v interpretiranju pop skladb se je kdaj zdela nekoliko zadržana, medtem ko na tej izdaji pokaže veliko mero izvirnosti (The Man I Love), globine (Honeysuckle Rose), igrivosti (The Way You Look Tonight), širine (This Masquerade), a tudi klasičnosti (Paris), pri čemer vse njih nadgradi z veliko mero čutnosti in srčnosti. V vsakem tonu je namreč čutiti, da je temu repertoarju zavezana z vsem srcem in prav zato je v interpretiranju tako iskrena. Paris Honey je zagotovo eden zanimivejših in prepričljivejših tovrstnih izdelkov, ki mu v našem prostoru težko najdemo sorodnega.« (Nina Novak, Jazzetna)

Preberite celotno recenzijo albuma Paris Honey na Jazzetna.

vabilo_jadranka_juras

Jazzopis, september 2018

Jazzetna

Jazzetna izpostavlja glasbo s poslanstvom in o njej piše s poslanstvom. V središče postavlja jazz in etno, vendar beseda o glasbi nikakor ni omejena izključno nanju, temveč na vso kakovostno (slovensko) glasbo, ki sicer marsikdaj težko najde pot do javnosti. Prav zato objava na Jazzetni pomeni več, kakor sama ocena plošče.

Poleg tega Jazzetna nudi raznovrstno strokovno podporo, vključujoč pripravo vseh vrst promocijskih besedil in celovito svetovanje posameznim izvajalcem (Nina Strnad, Jaka Kopač idr.) ter festivalom (priprava programskih knjižic idr., Festival slovenskega jazza, Jazz Ravne, Cankarjev dom). Zadolžena je za vsebinsko zasnovo Jazzopisa in v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana prireja mesečne pogovore z jazzovskimi glasbeniki pod naslovom Nova frekvenca, medtem ko na televiziji ETV vodi lastno oddajo Jazz z Nino.

Z željo po sodelovanju se obrnite na elektronsko pošto.