O glasbi s poslanstvom.

31. avgust 2017

ponedeljek, 18. september 2017 ob 17.00 uri / Knjižnica Otona Župančiča, Mediateka

IMG_0384

Andrej Koren (fotografija: Nika Hölcl / Jazzobeležnica)

Prvo jesensko srečanje cikla Nova frekvenca bo še vedno v središče postavilo izmenjavo mnenj o glasbi, ustvarjanju, življenju in družbi, vendar na nekoliko drugačen način. Zadnja leta so pogoste razprave o tem, v katero smer se razvija jazz, kot tudi vprašanje, ali dandanes sploh še zasledimo pristne jazzovske oblike. Medžanrska mešanja so namreč vse pogostejša, pri čemer pa marsikdaj pozabimo, da se je jazz pravzaprav razvil zaradi spoja med seboj raznolikih si vplivov.

Nina Novak, univ. dipl. muzikologinja in kritičarka ter ustanoviteljica portala Jazzetna, bo o teh in sorodnih vprašanjih ter razvoju jazzovske glasbe vse od njenega nastanka do danes spregovorila z gostoma okrogle mize na temo evolucije jazza Andrejem Korenom in Gašperjem Trčkom.

Andrej Koren (1941, Celje) je zaključil študij klasične trobente na Kraljevi akademiji v Amsterdamu na Nizozemskem, medtem ko je večji del kariere preživel v tujini, kjer je muziciral s številnimi vrhunskimi glasbeniki. Zadnja leta je bil dejaven v Celjskem Dixieland Orkestru, pred kratkim pa je ustanovil zasedbo Blue Velvet.

gasper_trcek_osebni_arhiv

Gašper Trček (fotografija: osebni arhiv)

Gašper Trček, rojen leta 1994 v Ljubljani, je končal Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana ter kasneje nadaljeval študij trobente v Gradcu, ki pa ga je moral iz zdravstvenih razlogov prekiniti. Izredno aktiven je tudi kot avtor, zato je v lanskem letu predstavil jazzovski avtorski prvenec Tok zavesti, medtem ko je sicer prav tako dejaven znotraj drugih žanrov.

Okrogli mizi bo sledila otvoritev fotografske razstave Nike Hölcl na temo Festivala slovenskega jazza, katerega letošnji program bo predstavljen v nadaljevanju popoldneva. Sledila bo uradna promocija tretje izdaje Jazzopisa, ki spremlja letošnji festival, večer pa se bo iztekel s koncertom Marko Čepak Maki tria.

nova frekvenca 9-2017

Jazzopis, september 2018

Jazzetna

Jazzetna izpostavlja glasbo s poslanstvom in o njej piše s poslanstvom. V središče postavlja jazz in etno, vendar beseda o glasbi nikakor ni omejena izključno nanju, temveč na vso kakovostno (slovensko) glasbo, ki sicer marsikdaj težko najde pot do javnosti. Prav zato objava na Jazzetni pomeni več, kakor sama ocena plošče.

Poleg tega Jazzetna nudi raznovrstno strokovno podporo, vključujoč pripravo vseh vrst promocijskih besedil in celovito svetovanje posameznim izvajalcem (Nina Strnad, Jaka Kopač idr.) ter festivalom (priprava programskih knjižic idr., Festival slovenskega jazza, Jazz Ravne, Cankarjev dom). Zadolžena je za vsebinsko zasnovo Jazzopisa in v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana prireja mesečne pogovore z jazzovskimi glasbeniki pod naslovom Nova frekvenca, medtem ko na televiziji ETV vodi lastno oddajo Jazz z Nino.

Z željo po sodelovanju se obrnite na elektronsko pošto.