O glasbi s poslanstvom.
23. april 2018

ponedeljek, 21. maj 2018 ob 19.30 uri / Knjižnica Otona Župančiča, Mediateka

Nova sezona cikla glasbenih pogovorov Nova frekvenca prinaša pregled najvidnejših jazzovskih izdaj preteklega leta, njihove avtorje pa spodbuja k premislekom ne le o glasbi, temveč tudi umetnosti sami, kulturi, družbi, življenju ter svetu.

Kristijan Krajnčan (fotografija: Urška Lukovnjak)

Kristijan Krajnčan prihaja iz glasbene družine in se posveča glasbi ter filmu, saj je prav tako dejaven na področju scenaristike in režije. Študij je zaključil v Amsterdamu na Nizozemskem, od ostalih glasbenikov pa ga drugači obvladovanje tako bobnov kot violončela, na čemer temelji tudi njegov solistični prvenec DrummingCellist, na katerem je združil klasično, filmsko in jazzovsko glasbo. S pomočjo vseh njih skuša preseči predvidene okvire posameznega instrumenta.

Prav o tem, kako doseči, da bobni postanejo v prvi vrsti melodični in violončelo ritmični instrument, kot tudi o pričakovanjih s strani družine ter komponiranju glasbe, ki spremlja vizualne podobe, bo govoril z univ. dipl. muzikologinjo, kritičarko ter ustanoviteljico portala Jazzetna Nino Novak.

Pogovoru sledi koncert.

»Od nekdaj me zanima veliko stvari, zato se tudi ukvarjam z bobni, violončelom, scenaristiko, režijo, kompozicijo. Zdi se mi, da je pri tem moje največje orožje radovednost. Kje je dno tistega, česar nima dna? To je moč in prekletstvo obenem. Ravnotežje mi daje nihanje med temi področji, ki se med seboj prepletajo v možganski sinapsas. In pa to, da v ključnih trenutkih sebe ne jemljem preveč resno.« (Kristijan Krajnčan)

Celoten intervju preberite na Jazzetni.

Jazzopis, september 2018

Jazzetna

Jazzetna izpostavlja glasbo s poslanstvom in o njej piše s poslanstvom. V središče postavlja jazz in etno, vendar beseda o glasbi nikakor ni omejena izključno nanju, temveč na vso kakovostno (slovensko) glasbo, ki sicer marsikdaj težko najde pot do javnosti. Prav zato objava na Jazzetni pomeni več, kakor sama ocena plošče.

Poleg tega Jazzetna nudi raznovrstno strokovno podporo, vključujoč pripravo vseh vrst promocijskih besedil in celovito svetovanje posameznim izvajalcem (Nina Strnad, Jaka Kopač idr.) ter festivalom (priprava programskih knjižic idr., Festival slovenskega jazza, Jazz Ravne, Cankarjev dom). Zadolžena je za vsebinsko zasnovo Jazzopisa in v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana prireja mesečne pogovore z jazzovskimi glasbeniki pod naslovom Nova frekvenca, medtem ko na televiziji ETV vodi lastno oddajo Jazz z Nino.

Z željo po sodelovanju se obrnite na elektronsko pošto.