O glasbi s poslanstvom.
27. september 2018

ponedeljek, 15. oktober 2018 ob 19.30 uri / Knjižnica Otona Župančiča, Mediateka

Tudi jeseni se bomo na srečanjih cikla pogovorov Nova frekvenca: glasbeni pogovor v živo družili z najvidnejšimi jazzovskimi ustvarjalci in se podali v njihova razmišljanja tako o glasbi kot umetnosti na splošno, kulturi, življenju ter svetu.

Peter Ugrin (fotografija: Nika Hölcl Praper)

Vodja zasedbe Artbeaters, violinist Peter Ugrin, je tudi vodja Big Banda GveriLLaz. Ta je pomladi zmagal na tekmovanju na Nizozemskem, kar je gotovo vsaj delno tudi posledica glasbenikovih najvišjih standardov dovršenosti, ki so slišne tudi na plošči Life Compass On! izpred dveh let. Gre za glasbenika, ki se je po študiju v tujini vrnil v Slovenijo in ki sicer izhaja iz klasične glasbe, to pa v enaki meri kot jazz neguje še danes.

Z Nino Novak, univ. dipl. muzikologinjo, kritičarko in ustanoviteljico portala Jazzetna, bo spregovoril o želji, da nastopa le še na velikih, dostojnih odrih, o povratku v Slovenijo, kjer se marsikdaj zdi, da vladajo drugačna pravila, o tehnični perfekciji klasične in svobodi jazzovske glasbe ter o celovitosti projektov, a tudi o glasbeni zapuščini svojega očeta, trobentača Petra Ugrina, in o tem, da želi s svojim delom pustiti sled zanamcem.

Pogovoru sledi koncert.

»Veliko glasbe je narejene za šov, četudi gre za alternativno ali sodobno umetnost. Vse je, vsaj v svojem bistvu, le šov. Vendar me osebno zanima le, ali bo katera od mojih kompozicij prestala preizkus časa in zakaj. Zakaj nekatere stvari ostanejo za vedno in druge le za določeno obdobje? Ne govorim o tem, da morajo biti poslušljive ali namenjene množicam, to nima pomena, saj ločimo le dobro in slabo. Tudi glasba je le dobra in slaba, morda še povprečna.« (Peter Ugrin)

Celoten intervju preberite na Jazzetni.

Jazzopis, september 2018

Jazzetna

Jazzetna izpostavlja glasbo s poslanstvom in o njej piše s poslanstvom. V središče postavlja jazz in etno, vendar beseda o glasbi nikakor ni omejena izključno nanju, temveč na vso kakovostno (slovensko) glasbo, ki sicer marsikdaj težko najde pot do javnosti. Prav zato objava na Jazzetni pomeni več, kakor sama ocena plošče.

Poleg tega Jazzetna nudi raznovrstno strokovno podporo, vključujoč pripravo vseh vrst promocijskih besedil in celovito svetovanje posameznim izvajalcem (Nina Strnad, Jaka Kopač idr.) ter festivalom (priprava programskih knjižic idr., Festival slovenskega jazza, Jazz Ravne, Cankarjev dom). Zadolžena je za vsebinsko zasnovo Jazzopisa in v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana prireja mesečne pogovore z jazzovskimi glasbeniki pod naslovom Nova frekvenca, medtem ko na televiziji ETV vodi lastno oddajo Jazz z Nino.

Z željo po sodelovanju se obrnite na elektronsko pošto.