O glasbi s poslanstvom.
27. december 2018

ponedeljek, 28. januar 2019 ob 19.30 uri / Knjižnica Otona Župančiča, Mediateka

Vstopamo v že tretjo sezono cikla večerov Nova frekvenca: glasbeni pogovor v živo. Tekom letošnjega leta bomo gostili avtorje najvidnejših jazzovskih izdaj preteklega leta in se skupaj z njimi podajali v razmišljanja o kulturi, umetnosti, glasbi, življenju, družbi ter svetu.

Aleš Rendla (fotografija: Matjaž Vrečko)

Naš prvi letošnji gost bo bobnar, tolkalec, komponist in pedagog Aleš Rendla, sicer hišni bobnar Big Banda RTV Slovenija, ki ima za seboj impresivno število sodelovanj, obenem pa je osebnost, ki je v osemdesetih letih minulega stoletja postavila novojazzovsko sceno. Na našem srečanju se bo ozrl na nastanek albuma Sanjarije, s katerim je nastopil na lanskem Jazz festivalu Ljubljana, a tudi na prvenec A.R.Tales.

Muzikologinja, kritičarka in glasbena publicistka, sicer ustanoviteljica portala Jazzetna ga bo skušala spodbuditi k razmišljanju o tem, zakaj je danes nastajanje glasbe tako individualistično naravnano in zakaj se vse bolj usmerja k sodelovanju z mladimi glasbeniki.

Pogovoru sledi koncert Aleš Rendla kvarteta.

»Aleš Rendla se s svojim drugim projektom Sanjarije nekoliko odmika od preteklosti in raznolikih vplivov ter je v veliki meri izčistil zvok v intimnejšo mehkobo jazzovske fuzije, ki se še vedno dotika tudi drugih svetov, vendar ostaja trdneje zasidrana, s čimer svoj avtorski glas dokončno umešča v pester nabor slovenske jazzovske ustvarjalnosti.« (Nina Novak, Odzven)

Jazzetna

Jazzetna izpostavlja glasbo s poslanstvom in o njej piše s poslanstvom. V središče postavlja jazz in etno, vendar beseda o glasbi nikakor ni omejena izključno nanju, temveč na vso kakovostno (slovensko) glasbo, ki sicer marsikdaj težko najde pot do javnosti. Prav zato objava na Jazzetni pomeni več, kakor sama ocena plošče.

Poleg tega Jazzetna nudi raznovrstno strokovno podporo, vključujoč pripravo vseh vrst promocijskih besedil in celovito svetovanje posameznim izvajalcem (Nina Strnad, Jaka Kopač idr.) ter festivalom (priprava programskih knjižic idr.; Festival slovenskega jazza, Jazz Ravne). Zadolžena je za vsebinsko zasnovo Jazzopisa in v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana prireja mesečne pogovore z jazzovskimi glasbeniki pod naslovom Nova frekvenca, medtem ko na televiziji ETV vodi lastno oddajo Jazz z Nino.

Z željo po sodelovanju se obrnite na elektronsko pošto.

Naročite se na e-Novice