O glasbi s poslanstvom.
26. januar 2018

ponedeljek, 19. februar 2018 ob 19.00 uri / Knjižnica Otona Župančiča, Mediateka

Nova sezona cikla glasbenih pogovorov Nova frekvenca prinaša pregled najvidnejših jazzovskih izdaj preteklega leta, njihove avtorje pa spodbuja k premislekom ne le o glasbi, temveč tudi umetnosti sami, kulturi, družbi, življenju ter svetu.

Andrej Ofak in Borut Mori (fotografija: osebni arhiv)

Andrej Ofak, kitarist, že od nekdaj prijateljuje s harmonikarjem Borutom Morijem. Oba stanujoča na Koroškem, sta soustvarila album The Echoes of River Drava, ki prehaja med jazzovsko, improvizacijsko, klasično in ljudsko glasbo, v prvi vrsti pa v občinstvu poraja ambientalna vzdušja. Posnet v cerkvi sv. Pankracija v Slovenj Gradcu se zavezuje akustičnosti in odmevom ne le reke Drave, temveč tudi duše. S strani portala Jazzetna je bil projekt izbran za enega od treh albumov preteklega leta.

O iskanju zvočne polnosti, sodelovanju s tesnim prijateljem iz otroštva in vplivih domačega okolja bo z Andrejem spregovorila univ. dipl. muzikologinja in kritičarka Nina Novak.

Pogovoru sledi koncert Andreja Ofaka in Boruta Morija.

»Odmevi reke Drave so pravzaprav prav to: odmevi trenutkov, preživetih ob reki, ki glasbenika polnijo in ju opominjajo na spremenljivost. Zato se tudi vračata k njej. Da bi se ob vedno enakih prizorih iz narave zavedela, da je kljub vsemu vse drugače in da bi vedno znova doživela nekaj novega, pri čemer ju bogati spoznanje, da enaka nista niti sama. Da pa bi se ponovno našla, v reki, ki jima nastavlja ogledalo, iščeta lasten odsev, sebe.« (Nina Novak)

Preberite celotno recenzijo na Jazzetna.

Jazzopis, september 2018

Jazzetna

Jazzetna izpostavlja glasbo s poslanstvom in o njej piše s poslanstvom. V središče postavlja jazz in etno, vendar beseda o glasbi nikakor ni omejena izključno nanju, temveč na vso kakovostno (slovensko) glasbo, ki sicer marsikdaj težko najde pot do javnosti. Prav zato objava na Jazzetni pomeni več, kakor sama ocena plošče.

Poleg tega Jazzetna nudi raznovrstno strokovno podporo, vključujoč pripravo vseh vrst promocijskih besedil in celovito svetovanje posameznim izvajalcem (Nina Strnad, Jaka Kopač idr.) ter festivalom (priprava programskih knjižic idr., Festival slovenskega jazza, Jazz Ravne, Cankarjev dom). Zadolžena je za vsebinsko zasnovo Jazzopisa in v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana prireja mesečne pogovore z jazzovskimi glasbeniki pod naslovom Nova frekvenca, medtem ko na televiziji ETV vodi lastno oddajo Jazz z Nino.

Z željo po sodelovanju se obrnite na elektronsko pošto.