O glasbi s poslanstvom.
29. december 2017

ponedeljek, 15. januar 2018 ob 19.00 uri / Knjižnica Otona Župančiča, Mediateka

Nova sezona cikla glasbenih pogovorov Nova frekvenca prinaša pregled najvidnejših jazzovskih izdaj preteklega leta, njihove avtorje pa spodbuja k premislekom ne le o glasbi, temveč tudi umetnosti sami, kulturi, družbi, življenju ter svetu.

Boštjan Simon (fotografija: Jože Svetičič)

Saksofonist Boštjan Simon, po stroki tudi filozof, je opozoril nase že v zasedbi Velkro, medtem ko je v lanskem letu predstavil samostojni projekt There Be Monsters, na katerega je uvrstil avtorske kompozicije, ki so dovolj lahkotne za poslušanje nezahtevnih poslušalcev, a po drugi strani dovolj odprte, da v njih tudi tisti z več znanja najdejo elemente, ki v njih vzbudijo pozornost. Poleg tega je njegova odlika posredovanje pristne, žive, odrske energije, ki nikdar ne zaide v studijsko labaratoričnost.

V pogovoru z Nino Novak, univ. dipl. muzikologinjo in kritičarko ter ustanoviteljico portala Jazzetna, bo spregovoril o filozofiji improvizacije, znanju, ki se skriva za njo in pomembnosti biti prisoten v trenutku.

Pogovoru sledi koncert Tomi Purich tria.

»There Be Monsters prinaša sedem Simonovih kompozicij, ki posegajo tako v območje znanega kot neznanega, vendar so ti posegi tako mehki, da kvartet uspešno ohranja melodičnost. Če je poudarek na ritmih, ki so zelo raznoliki in se neprestano prepletajo v razgibano celoto, pri čemer osrednja vloga pripada bobnom, basovska linija tube ostaja čvrst temelj, a le redko privre na plano. Kljub temu ohranja gibkost in živost …« (Nina Novak)

Jazzopis, september 2018

Jazzetna

Jazzetna izpostavlja glasbo s poslanstvom in o njej piše s poslanstvom. V središče postavlja jazz in etno, vendar beseda o glasbi nikakor ni omejena izključno nanju, temveč na vso kakovostno (slovensko) glasbo, ki sicer marsikdaj težko najde pot do javnosti. Prav zato objava na Jazzetni pomeni več, kakor sama ocena plošče.

Poleg tega Jazzetna nudi raznovrstno strokovno podporo, vključujoč pripravo vseh vrst promocijskih besedil in celovito svetovanje posameznim izvajalcem (Nina Strnad, Jaka Kopač idr.) ter festivalom (priprava programskih knjižic idr., Festival slovenskega jazza, Jazz Ravne, Cankarjev dom). Zadolžena je za vsebinsko zasnovo Jazzopisa in v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana prireja mesečne pogovore z jazzovskimi glasbeniki pod naslovom Nova frekvenca, medtem ko na televiziji ETV vodi lastno oddajo Jazz z Nino.

Z željo po sodelovanju se obrnite na elektronsko pošto.