O glasbi s poslanstvom.
16. oktober 2018

ponedeljek, 19. november 2018 ob 19.30 uri / Knjižnica Otona Župančiča, Mediateka

Nova frekvenca: glasbeni pogovor v živo prinaša pregled najvidnejših jazzovskih izdaj preteklega leta in se v družbi njihovih ustvarjalcev podaja v razmišljanja o glasbi, umetnosti, kulturi, življenju, družbi ter svetu.

Igor Bezget (fotografija: osebni arhiv)

Čeprav je ena ključnih osebnosti slovenske jazzovske glasbe, saj je večina danes v tujini priznanih slovenskih glasbenikov svoje prve jazzovske izkušnje nabirala ravno z njim, kitarist Igor Bezget ostaja v ozadju. V središče svojega zanimanja postavlja glasbo trenutka, kajti pogostokrat se odloča za prima vista snemanja albumov, medtem ko jazzovsko glasbo združuje z world glasbo, kar je vsaj delno posledica potovanj in muziciranj z glasbeniki z vsega sveta.

V okviru Nove frekvence bo spregovoril o konceptualnosti glasbe, multiinstrumentalnosti, poučevanju in mentorstvu ter dejstvu, da ostaja samouk. Pogovor z njim vodi univ. dipl. muzikologinja Nina Novak, ktiričarka in ustanoviteljica portala Jazzetna.

Pogovoru sledi solistični koncert.

»Menim, da je vsaka glasba resna, če se jo jemlje resno. V resnici gre pri delitvi na resne in neresne žanre le za vprašanje, kako določene stvari dojemamo. Sicer pa se strinjam, zares krasno je, da sta se na Ravnah ustvarili takšna klima in atmosfera. Da je bilo možno ustvariti projekt Marko skače in da je skupini ljudi, ki je v preteklih letih pokazala zanimanje za tovrstno delo, po večletnem trudu uspelo pripeljati projekt do konca. Kajti gre za plod dela skozi neko obdobje in ne glede na to, da je vse skupaj šele začetek, saj ne govorimo o profesionalnem nivoju, je, kot si rekla, z ozirom na razmere zares lep dosežek. Te glasbe otroci v teh letih ne poznajo, kaj šele, da bi jo znali igrati ali z njo celo operirati.«

Celoten intervju preberite na Jazzetni.

Jazzopis, september 2018

Jazzetna

Jazzetna izpostavlja glasbo s poslanstvom in o njej piše s poslanstvom. V središče postavlja jazz in etno, vendar beseda o glasbi nikakor ni omejena izključno nanju, temveč na vso kakovostno (slovensko) glasbo, ki sicer marsikdaj težko najde pot do javnosti. Prav zato objava na Jazzetni pomeni več, kakor sama ocena plošče.

Poleg tega Jazzetna nudi raznovrstno strokovno podporo, vključujoč pripravo vseh vrst promocijskih besedil in celovito svetovanje posameznim izvajalcem (Nina Strnad, Jaka Kopač idr.) ter festivalom (priprava programskih knjižic idr., Festival slovenskega jazza, Jazz Ravne, Cankarjev dom). Zadolžena je za vsebinsko zasnovo Jazzopisa in v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana prireja mesečne pogovore z jazzovskimi glasbeniki pod naslovom Nova frekvenca, medtem ko na televiziji ETV vodi lastno oddajo Jazz z Nino.

Z željo po sodelovanju se obrnite na elektronsko pošto.