O glasbi s poslanstvom.
30. november 2017

ponedeljek, 18. december 2017 ob 18.00 uri / Knjižnica Otona Župančiča, Mediateka

Cikel glasbenih pogovorov Nova frekvenca tudi v jesenski izdaji prinaša iskrive izmenjave mnenj o glasbi, ustvarjanju, življenju in družbi z avtorji najvidnejših jazzovskih izdaj preteklega leta.

Igor Matković (fotografija: osebni arhiv)

Trobentač in komponist, tudi pedagog, Igor Matković je v lanskem letu predstavil projekt State of Ku, na katerem so se mu pridružili priznani slovenski glasbeniki. Gre za avtorja in izvajalca, ki je tudi sicer naklonjen sodelovanjem med glasbeniki iz istega ali podobnega okolja, četudi v nobenem primeru ne zanika pomembnosti delovanja na globalni ravni. Zagovarja stališče, da s pridobljenim stanjem lahko ustvarja kjerkoli na svetu, medtem ko mu glasbena improvizacija predstavlja osnovo za življenje.

Skozi pogovor z Nino Novak, univ. dipl. muzikologinjo in kritičarko ter ustanoviteljico portala Jazzetna, bo spregovoril o karakteristikah trobente, pomembni vlogi profesorjev v izgradnji lastne izraznosti in tehnične dovršenosti.

Jazzopis, september 2018

Jazzetna

Jazzetna izpostavlja glasbo s poslanstvom in o njej piše s poslanstvom. V središče postavlja jazz in etno, vendar beseda o glasbi nikakor ni omejena izključno nanju, temveč na vso kakovostno (slovensko) glasbo, ki sicer marsikdaj težko najde pot do javnosti. Prav zato objava na Jazzetni pomeni več, kakor sama ocena plošče.

Poleg tega Jazzetna nudi raznovrstno strokovno podporo, vključujoč pripravo vseh vrst promocijskih besedil in celovito svetovanje posameznim izvajalcem (Nina Strnad, Jaka Kopač idr.) ter festivalom (priprava programskih knjižic idr., Festival slovenskega jazza, Jazz Ravne, Cankarjev dom). Zadolžena je za vsebinsko zasnovo Jazzopisa in v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana prireja mesečne pogovore z jazzovskimi glasbeniki pod naslovom Nova frekvenca, medtem ko na televiziji ETV vodi lastno oddajo Jazz z Nino.

Z željo po sodelovanju se obrnite na elektronsko pošto.