O glasbi s poslanstvom.
26. oktober 2017

ponedeljek, 20. november 2017 ob 19.00 uri / Knjižnica Otona Župančiča, Mediateka

Cikel glasbenih pogovorov Nova frekvenca tudi v jesensko-zimski izdaji prinaša iskrive izmenjave mnenj o glasbi, ustvarjanju, življenju in družbi z avtorji najvidnejših jazzovskih izdaj preteklega leta.

Iztok Rodež (fotografija: Marjan Vaupotič)

Prekmurski kvartet džeZZva je generacijsko širok in zato so široki tudi vplivi, prisotni v njihovi glasbi, medtem ko imajo posebno vlogo ravnice okolja, od koder izhajajo. Vse to je čutiti v njihovem drugem albumu Live From The Hidden Courtyard, posnetku koncerta, na katerega so vpeli nekaj avtorskih in nekaj priredb ljudskih skladb.

Iztok Rodež, kitarist zasedbe, bo v pogovoru z univ. dipl. muzikologinjo in kritičarko, sicer ustanoviteljico portala Jazzetna, Nino Novak spregovoril o vplivih ljudske glasbe, poziciji jazzovske glasbe v medijih danes in komercialnih vdorih, ki izničujejo nivo, postavljen s strani umetnosti.

»Enakopravnost vseh štirih glasbenikov rezultira s suverenimi izvedbami, s pomočjo njih pa se džeZZva tako skozi izvajalski kot avtorski doprinos umešča med značajsko izredno močne zasedbe. Vsaka skladba namreč premore povsem svojo osebnost, vendar jih večžanrskost in svoboden odnos do (po)ustvarjanja povežeta v celoto, pri čemer Rodež ohranja svobodnost, Celec ritmično čvrstost, Wolf globino in Berden motivičnost. Poleg tega so si postavili precej ohlapne meje, a ob tem uspeli zaobiti razdrobljenost in ohraniti pristno navdušenje nad igro samo, kar naj bi tudi bilo bistvo vsakega muziciranja.« (Nina Novak, Jazzetna)

Preberite celotno recenzijo albuma džeZZva na portalu Jazzetna.

Pogovoru bo sledil koncert zasedbe džeZZva.

Jazzopis, september 2018

Jazzetna

Jazzetna izpostavlja glasbo s poslanstvom in o njej piše s poslanstvom. V središče postavlja jazz in etno, vendar beseda o glasbi nikakor ni omejena izključno nanju, temveč na vso kakovostno (slovensko) glasbo, ki sicer marsikdaj težko najde pot do javnosti. Prav zato objava na Jazzetni pomeni več, kakor sama ocena plošče.

Poleg tega Jazzetna nudi raznovrstno strokovno podporo, vključujoč pripravo vseh vrst promocijskih besedil in celovito svetovanje posameznim izvajalcem (Nina Strnad, Jaka Kopač idr.) ter festivalom (priprava programskih knjižic idr., Festival slovenskega jazza, Jazz Ravne, Cankarjev dom). Zadolžena je za vsebinsko zasnovo Jazzopisa in v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana prireja mesečne pogovore z jazzovskimi glasbeniki pod naslovom Nova frekvenca, medtem ko na televiziji ETV vodi lastno oddajo Jazz z Nino.

Z željo po sodelovanju se obrnite na elektronsko pošto.