O glasbi s poslanstvom.
25. september 2017

ponedeljek, 16. oktober 2017 ob 18.00 uri / Knjižnica Otona Župančiča, Mediateka

Cikel glasbenih pogovorov Nova frekvenca tudi v jesenski izdaji prinaša iskrive izmenjave mnenj o glasbi, ustvarjanju, življenju in družbi z avtorji najvidnejših jazzovskih izdaj preteklega leta.

Jaka Kopač (fotografija: Matjaž Očko)

Jaka Kopač je eden redkih saksofonistov, ki posegajo izključno po alt saksofonu in eden redkih slovenskih glasbenikov, ki je diplomiral na Finskem. Kot komponist je globoko zavezan ameriški tradiciji, to pa vešče združuje z improvizacijskimi postopi, zato ne preseneča dejstvo, da je avtorski album Present Thoughts posnel z zasedbo glasbenikov iz New Yorka, s katerimi se je odpravil tudi na evropsko turnejo.

O življenju na severu Evrope in tamkajšnjih vplivih kot tudi odnosu do komponiranja ter sodelovanju s priznanimi glasbeniki bo spregovoril z univ. dipl. muzikologinjo in kritičarko ter ustanoviteljico portala Jazzetna, Nino Novak.

»Present Thoughts namreč ne skuša iznajti nove glasbene govorice, ki vseprepogostokrat ostaja preabstraktna, da bi v njej poslušalci mogli najti (svojo) zgodbo. Present Thoughts za razliko od le-teh vrača h koreninam in k izviru, kjer se je vse pričelo, vendar na tej poti išče svoje videnje, dojemanje in razumevanje, kar kaže na izredno zrelega avtorja, ki stremi k dovršenosti, a ne na račun izgube lastne osebnosti. Prav iz teh razlogov je iskrenost, s katero se Jaka Kopač s svojim izrednim občutkom za fraziranje zavezuje glasbi, tako otipljiva in tudi prepričljiva.« (Nina Novak, Jazzetna)

Preberite celotno recenzijo albuma Preset Thoughts na portalu Jazzetna.

Jazzopis, september 2018

Jazzetna

Jazzetna izpostavlja glasbo s poslanstvom in o njej piše s poslanstvom. V središče postavlja jazz in etno, vendar beseda o glasbi nikakor ni omejena izključno nanju, temveč na vso kakovostno (slovensko) glasbo, ki sicer marsikdaj težko najde pot do javnosti. Prav zato objava na Jazzetni pomeni več, kakor sama ocena plošče.

Poleg tega Jazzetna nudi raznovrstno strokovno podporo, vključujoč pripravo vseh vrst promocijskih besedil in celovito svetovanje posameznim izvajalcem (Nina Strnad, Jaka Kopač idr.) ter festivalom (priprava programskih knjižic idr., Festival slovenskega jazza, Jazz Ravne, Cankarjev dom). Zadolžena je za vsebinsko zasnovo Jazzopisa in v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana prireja mesečne pogovore z jazzovskimi glasbeniki pod naslovom Nova frekvenca, medtem ko na televiziji ETV vodi lastno oddajo Jazz z Nino.

Z željo po sodelovanju se obrnite na elektronsko pošto.