O glasbi s poslanstvom.
30. marec 2018

torek, 17. april 2018 ob 19.30 uri / Knjižnica Otona Župančiča, Mediateka

Nova sezona cikla glasbenih pogovorov Nova frekvenca prinaša pregled najvidnejših jazzovskih izdaj preteklega leta, njihove avtorje pa spodbuja k premislekom ne le o glasbi, temveč tudi umetnosti sami, kulturi, družbi, življenju ter svetu.

Jure Tori (fotografija: Iztok Zupan)

sLOVEnian impro je plod treh glasbenikov, med katerimi je tudi harmonikar Jure Tori, sicer član zasedb Orlek, Flora & Paris, Tori Tango in številnih drugih. Gre za glasbenika, ki ni ne obremenjen ne ukalupljen s strani šolskih sistemov, zatorej se pri ustvarjanju zlahka posveča le notranjim občutjem, kar mu daje posebno svobodo, pri čemer pa ves čas ohranja svoj avtorski izraz. Tega vešče tke tako v improvizirano, jazzovsko glasbo kot glasbo sveta, pop, tango in druge žanre.

O tem, zakaj se pri dogovarjanju koncertov pri nas srečuje s težavami, zaradi česar več koncertira na tujem, občasni tehnični omejenosti in zaprtih glasbenih krogih bo spregovoril v pogovoru z univ. dipl. muzikologinjo, kritičarko ter ustanoviteljico portala Jazzetna Nino Novak.

Pogovoru sledi koncert zasedbe Tori-Mauko-Zupan.

»sLOVEnian impro že s svojim naslovom spodbuja k iskanju dobrega, lepega, vendar glasbena igra Jureta Torija, Tine Mauko in Marka Zupana ni samo to. Če upoštevamo, da je osnovna značilnost glasbe zavezanost estetiki lepega, potem je v tem primeru v ospredju predvsem kreiranje trenutka v nekem prostoru in času, kar to glasbo postavlja ob bok življenju samemu. Če kot razmišljujoča bitja premoremo znanje, izkušnje in veščine, ki jih uporabljamo v različnih življenjskih situacijah, kjer je vse neponovljivo, potem lahko vse našteto preslikamo tudi na glasbenike, ki se znajdejo na odru in so prej kot notnemu gradivu zavezani improvizaciji.« (Nina Novak)

Jazzopis, september 2018

Jazzetna

Jazzetna izpostavlja glasbo s poslanstvom in o njej piše s poslanstvom. V središče postavlja jazz in etno, vendar beseda o glasbi nikakor ni omejena izključno nanju, temveč na vso kakovostno (slovensko) glasbo, ki sicer marsikdaj težko najde pot do javnosti. Prav zato objava na Jazzetni pomeni več, kakor sama ocena plošče.

Poleg tega Jazzetna nudi raznovrstno strokovno podporo, vključujoč pripravo vseh vrst promocijskih besedil in celovito svetovanje posameznim izvajalcem (Nina Strnad, Jaka Kopač idr.) ter festivalom (priprava programskih knjižic idr., Festival slovenskega jazza, Jazz Ravne, Cankarjev dom). Zadolžena je za vsebinsko zasnovo Jazzopisa in v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana prireja mesečne pogovore z jazzovskimi glasbeniki pod naslovom Nova frekvenca, medtem ko na televiziji ETV vodi lastno oddajo Jazz z Nino.

Z željo po sodelovanju se obrnite na elektronsko pošto.