O glasbi s poslanstvom.
28. november 2018

ponedeljek, 17. december 2018 ob 19.30 uri / Knjižnica Otona Župančiča, Mediateka

Nova frekvenca: glasbeni pogovor v živo prinaša pregled najvidnejših jazzovskih izdaj preteklega leta in se v družbi njihovih ustvarjalcev podaja v razmišljanja o glasbi, umetnosti, kulturi, življenju, družbi ter svetu.

Lovro Ravbar (fotografija: Nika Hölcl Praper)

Velja za enega najbolj energičnih jazzovskih glasbenikov pri nas. Njegov saksofon poje, toži, kriči. Tudi sam se povsem prepusti danemu trenutku na odru. Lovro Ravbar je znan po delovanju v skupini Leeloojamais, je tudi član Big Banda Krško, ob tem pa gradi lastno kariero. Lani je tako predstavil kozmično obarvan album Get On Board.

Z Nino Novak, kritičarko in ustanoviteljico portala Jazzetna, sicer pa univ. dipl. muzikologinjo, bo spregovoril v žanrskem mešanju, energiji, ki ga preveva, osnovnemu namenu glasbe, njeni vlogi danes in še čem.

Pogovoru sledi koncert.

»Urbanost albuma Get On Board spodbuja kolektivnost, saj so trenutki intime izredno redki. Eden takšnih je, denimo, solistični vložek Matije Dedića na klavirju v sklepni skladbi Back To The Future Planet ali pa igriv motiv Roka Lopatiča v Cycles. Saksofon skozi vse skladbe ostaja vodilni inštrument in v sicer dokaj gosto zvočno strukturo močnega, kdaj tudi surovega, čeprav studijsko prečiščenega glasbenega materiala vnaša mehkost, ki je značilna tako za sopranski kot altovski saksofon. Rezultat vsega naštetega je čisti futurizem, vpet v glasbo, ki je v svojem bistvu izredno lahka in ostaja le lučaj stran od tega, da postane plesna.« (Nina Novak, Odzven)

Jazzetna

Jazzetna izpostavlja glasbo s poslanstvom in o njej piše s poslanstvom. V središče postavlja jazz in etno, vendar beseda o glasbi nikakor ni omejena izključno nanju, temveč na vso kakovostno (slovensko) glasbo, ki sicer marsikdaj težko najde pot do javnosti. Prav zato objava na Jazzetni pomeni več, kakor sama ocena plošče.

Poleg tega Jazzetna nudi raznovrstno strokovno podporo, vključujoč pripravo vseh vrst promocijskih besedil in celovito svetovanje posameznim izvajalcem (Nina Strnad, Jaka Kopač idr.) ter festivalom (priprava programskih knjižic idr.; Festival slovenskega jazza, Jazz Ravne). Zadolžena je za vsebinsko zasnovo Jazzopisa in v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana prireja mesečne pogovore z jazzovskimi glasbeniki pod naslovom Nova frekvenca, medtem ko na televiziji ETV vodi lastno oddajo Jazz z Nino.

Z željo po sodelovanju se obrnite na elektronsko pošto.

Naročite se na e-Novice