O glasbi s poslanstvom.
26. april 2017

četrtek, 18. maj 2017 ob 18.00 uri / Knjižnica Otona Župančiča, Mediateka

Nova frekvenca je ciklus glasbenih pogovorov v živo, ki vsak tretji četrtek v mesecu skozi iskrive izmenjave mnenj o glasbi, ustvarjanju, življenju in družbi prinaša pregled najvidnejših jazzovskih izdaj preteklega leta.

Marko Čepak Maki (fotografija: Igor Fabjan)

Kitarist Marko Čepak Maki je pridobival znanje v Trstu in je morda prav zato tesno povezan z italijanskimi jazzovskimi ustvarjalci, s pomočjo katerih je v lanskem letu predstavil avtorski prvenec Makia Planet. Poleg njega Marko Čepak 4tet sestavljajo še Dario Carnovale, Simone Serafini in Luca Colussi. Odlike glasbenika, sicer delujočega v jazz-fusion zasedbi Artbeaters, latino skupini Arara, akustični gipsy postavi Swingatan in mnogih drugih, so gotovo mehkost, nežnost ter zaokroženost.

Skozi pogovor z Nino Novak, univ. dipl. muzikologinjo in kritičarko ter ustanoviteljico portala Jazzetna, bo spregovoril o italijanskih vplivih, sodelovanju z Rachel Gould in večžanrskosti, ki ga spremlja skozi glasbeno udejstvovanje.

»Osrednja karakteristika albuma je celovitost, pri čemer ta sega v prijetno ambientalno liriko, ki se odraža skozi zaobljenost slehernega tona, medtem ko sta glavna melodična gradnika gotovo kitara in klavir, ki se med seboj pogosto prepletata, kar je moč zaznati že v uvodni skladbi Major Sphere. Vendar, čeprav oba gradita vzdušja, skladna s pripovednim tokom posamezne skladbe, običajno vodilno vlogo prevzame kitara, medtem ko so bobni in bas največkrat le dopolnilo.« (Nina Novak, Jazzetna)

Preberite celotno recenzijo albuma Makia Planet na Jazzetna.

Jazzopis, september 2018

Jazzetna

Jazzetna izpostavlja glasbo s poslanstvom in o njej piše s poslanstvom. V središče postavlja jazz in etno, vendar beseda o glasbi nikakor ni omejena izključno nanju, temveč na vso kakovostno (slovensko) glasbo, ki sicer marsikdaj težko najde pot do javnosti. Prav zato objava na Jazzetni pomeni več, kakor sama ocena plošče.

Poleg tega Jazzetna nudi raznovrstno strokovno podporo, vključujoč pripravo vseh vrst promocijskih besedil in celovito svetovanje posameznim izvajalcem (Nina Strnad, Jaka Kopač idr.) ter festivalom (priprava programskih knjižic idr., Festival slovenskega jazza, Jazz Ravne, Cankarjev dom). Zadolžena je za vsebinsko zasnovo Jazzopisa in v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana prireja mesečne pogovore z jazzovskimi glasbeniki pod naslovom Nova frekvenca, medtem ko na televiziji ETV vodi lastno oddajo Jazz z Nino.

Z željo po sodelovanju se obrnite na elektronsko pošto.