O glasbi s poslanstvom.
23. februar 2018

ponedeljek, 19. marec 2018 ob 19.30 uri / Knjižnica Otona Župančiča, Mediateka

Nova sezona cikla glasbenih pogovorov Nova frekvenca prinaša pregled najvidnejših jazzovskih izdaj preteklega leta, njihove avtorje pa spodbuja k premislekom ne le o glasbi, temveč tudi umetnosti sami, kulturi, družbi, življenju ter svetu.

Marko Črnčec (fotografija: Dejan Bulut)

Pianista Marka Črnčca so že v zgodnjih letih označili za čudežnega otroka, zato ni čudno, da živi razpet med Mariborom in New Yorkom, ki velja za kalilnico jazzovske glasbe. Tudi album Ruthenia, sicer latinsko ime za ruske mejne province in njene prebivalce, je nastal v sodelovanju z ameriškimi glasbeniki, portal Jazzetna pa ga je proglasil za enega od treh albumov leta. Gre za suito, nastalo kot retrospektiva ruskih skladateljev dvajsetega stoletja, prežeto z vplivi tako klasične kot jazzovske glasbe.

Nina Novak, univ. dipl. muzikologinja in kritičarka bo z avtorjem dela spregovorila o ravnovesju med znanjem in talentom, povezovanju umetnosti z življenjem, konkurenčnosti v svetu glasbe in programskem raziskovanju glasbe, pogostim vzgibom za avtorsko ustvarjanje.

Pogovoru sledi koncert Marko Črnčec tria.

»Verjamem, da ni pomemben cilj, temveč pot. Današnja družba nas uči, da moramo v življenju stremeti k velikim ciljem, da moramo biti uspešni, pomembni, zgledni. Vendar mar to res prinese srečo ter mir? Za to, da si ti samo ti, je potrebno veliko poguma in tudi sebičnosti. Osvoboditi se vseh “programov”, ki so nam bili naloženi s strani staršev, vrstnikov, vzornikov, lastne samokritičnosti, je trdo delo, ki traja vse življenje. Zato verjamem, da ni pametno stremeti le h končnemu cilju, temveč predvsem uživati v danem momentu ter se učiti iz življenjskih izkušenj, ki nas doletijo, tako dobrih kot slabih. Samo tako lahko rastemo kot duhovna bitja in postajamo vedno bolj MI.« (Marko Črnčec)

Preberite celoten intervju na Jazzetna.

Jazzopis, september 2018

Jazzetna

Jazzetna izpostavlja glasbo s poslanstvom in o njej piše s poslanstvom. V središče postavlja jazz in etno, vendar beseda o glasbi nikakor ni omejena izključno nanju, temveč na vso kakovostno (slovensko) glasbo, ki sicer marsikdaj težko najde pot do javnosti. Prav zato objava na Jazzetni pomeni več, kakor sama ocena plošče.

Poleg tega Jazzetna nudi raznovrstno strokovno podporo, vključujoč pripravo vseh vrst promocijskih besedil in celovito svetovanje posameznim izvajalcem (Nina Strnad, Jaka Kopač idr.) ter festivalom (priprava programskih knjižic idr., Festival slovenskega jazza, Jazz Ravne, Cankarjev dom). Zadolžena je za vsebinsko zasnovo Jazzopisa in v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana prireja mesečne pogovore z jazzovskimi glasbeniki pod naslovom Nova frekvenca, medtem ko na televiziji ETV vodi lastno oddajo Jazz z Nino.

Z željo po sodelovanju se obrnite na elektronsko pošto.