O glasbi s poslanstvom.
17. maj 2018

Bodite del druge številke Jazzopisa …
Kajti dobre zgodbe so vedno še boljše, če pri njihovem ustvarjanju ostajamo predvsem ljudje.
Jazzopis ni le revija o tistem žanru, za katerega pogosto zmotno menite, da je težko razumljiv, temveč revija o pogumnih ljudeh, ki si upajo slediti sebi, vztrajati, ko vse in vsi okoli njih kličejo k predaji ter življenju, ki je izpolnjeno le, kadar smemo in zmoremo biti, kar smo.
Da pa bi druga številka pod vsebinsko lahko ugledala luč, vsaj delno potrebujemo tudi vašo pomoč. Lani je 1000 izvodov pošlo v manj kakor dveh tednih; letos si svoj izvod lahko zagotovite že zdaj in nam hkrati olajšate finančne muke, ki nas spremljajo slehernega dne. Na ta način boste prav tako dokazali, da vam je še vedno mar. Za besedo, delo človeka in kulturo.

Prispevajte 10 eur, 20 eur, 40 eur, 50 eur, 100 eur ali 200 eur ter si zagotovite svoj izvod skupaj z drugimi nagradami na Adrifundu.

Prva številka Jazzopisa. (fotografija: Nika Hölcl Praper)

Septembra 2017 je neposredno pred Festivalom slovenskega jazza izšla tretja številka občasnika Jazzopis (ta je izšla tri leta po drugi številki, z novo ekipo sodelavcev in v novi obliki), medtem ko sicer v okviru Jazz Ravne delujemo na področju neprofitno naravnanih kulturnih programov, ki se od začetka leta 2007 odvijajo na Ravnah na Koroškem. Prizadevamo si za predstavljanje uveljavljenih slovenskih ter tujih izvajalcev,obenem pa skušamo poudariti lastne produkte, kakršna sta album Marko skače ali časopis Jazzopis, in pozornost namenjati vzgoji občinstva, kar dosegamo tudi s pomočjo šole Jazz Ravne.

Brezplačna publikacija prinaša bogato vsebino slovenske jazzovske ustvarjalnosti, ki je na izredno visokem nivoju in je konkurenčna vsem tujim glasbenikom tega žanra.

64-stranski Jazzopis je požel kar nekaj odmeva v slovenskih medijih, saj gre za edino tovrstno publikacijo v Sloveniji, pa tudi v tujini ji v primerljivo velikih državah težko najdemo sorodnico.

Moj cilj je, da jazz pride do ljudi ter da ne bi več prevladovalo mišljenje, da je to težka in nerazumljiva glasba. Zato sem se tudi odločila, da vključim poslušalce, ki nimajo nikjer možnosti povedati, zakaj jim je jazz všeč.Nina Novak, urednica in avtorica

Naslednja številka Jazzopisa izide septembra 2018 v nakladi 2.000–3.000 izvodov. Tudi letos jo nameravamo premierno predstaviti v Mestni knjižnici Ljubljana, prav tako na Ravnah na Koroškem. Ker bo naklada večja, se bomo lahko v večji meri potrudili tudi pri distribuciji in publikacijo poslali na vse naslove splošnih slovenskih knjižnic, jo ponudili obiskovalcem knjigarn in drugih kulturnih institucij ter vsej splošni ter strokovni zainteresirani javnosti.
Rubrike druge številke:
– jazz med ljudmi (poslušalci)
– jazzoglasniki (slovenski glasbeniki v tujini)
– jazz v medijih
– pogled iz sredice (dva tujca, člana Big Banda RTV Slovenija)
– Jazz Forma Viva
Verjamemo, da bo tudi druga številka požela nemalo zanimanja s strani medijev, saj bo vsebinska zasnova znova obsegala povezavo zainteresirane javnosti (poslušalci jazzovske glasbe) in stroke, medtem ko bo osrednja tema namenjena slovenskim jazzovskim ustvarjalcem, uspešnim v tujini, ki v svetu promovirajo Slovenijo in tukajšnjo kulturo ter za svoje delo prejemajo svetovne nagrade (Žan Tetičkovič, Marko Črnčec, Timotej Kotnik, Gašper Bertoncelj, Jan Kus). Preverili bomo še pozicijo jazzovske glasbe v slovenskih medijih in na sceno pogledali z očmi dveh tujih glasbenikov, delujočih v Big Bandu RTV Slovenija.

Jazzopis, september 2018

Jazzetna

Jazzetna izpostavlja glasbo s poslanstvom in o njej piše s poslanstvom. V središče postavlja jazz in etno, vendar beseda o glasbi nikakor ni omejena izključno nanju, temveč na vso kakovostno (slovensko) glasbo, ki sicer marsikdaj težko najde pot do javnosti. Prav zato objava na Jazzetni pomeni več, kakor sama ocena plošče.

Poleg tega Jazzetna nudi raznovrstno strokovno podporo, vključujoč pripravo vseh vrst promocijskih besedil in celovito svetovanje posameznim izvajalcem (Nina Strnad, Jaka Kopač idr.) ter festivalom (priprava programskih knjižic idr., Festival slovenskega jazza, Jazz Ravne, Cankarjev dom). Zadolžena je za vsebinsko zasnovo Jazzopisa in v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana prireja mesečne pogovore z jazzovskimi glasbeniki pod naslovom Nova frekvenca, medtem ko na televiziji ETV vodi lastno oddajo Jazz z Nino.

Z željo po sodelovanju se obrnite na elektronsko pošto.