O glasbi s poslanstvom.
31. januar 2017
Aleksander Novak 1 - Foto Ivo Gregorič

Aleksander Novak (fotografija: Ivo Gregorič)

Moral je oditi do dna, da bi si upal povzpeti se tja, kjer »preženem zadnjo senco dvoma, grem s tabo iskat nov dan.« Tako prepeva primorski kantavtor Aleksander Novak v skladbi Zlata, ki napoveduje prav takšno obdobje njegove glasbene ustvarjalnosti, saj se bo sredi aprila predstavil na festivalu Slovenske popevke.

Mehkost, s katero se je obdal po pop-rock obarvanem albumu Do dna, mu dovoljuje umik iz družbene angažiranosti v intimnejša občutja. Slednja mu omogočajo veliko večjo mero melodične izraznosti, po kateri se odlikuje skupaj z žametnim glasom in iskreno tenkočutnostjo. Aleksander pove, da je Zlata »tista, ki je čutna, nežna, srčna, močna. Tista, ki zna uloviti ljubezen in gre tu ali tam zanj na konec sveta.« Hkrati z njo nakazuje, da se bo v prihodnosti posvetil popevki, v kateri najde vse vrline dobre skladbe: močno besedilo, izrazito melodijo in čutno interpretacijo. Kot v ljubezen verjame sam, verjame tudi Zlata, zato zanjo »ni težko znova in znova tja, kamor želi. Po zvezde, rože, stebre, otroke ali kamorkoli pač,« kjer so njene in njegove barve jutra, sijaj nasmeha, globina …

Glasba in besedilo: Aleksander Novak

Aranžma in produkcija: Jan Baruca

Glasbeniki: Marko Toškan (bobni), Mitja Bobič (klaviature), Jan Baruca (bas), Marko Hrvatin (električne kitare), Aleksander Novak (akustične kitare in spremljevalni vokali)

Promocijska fotografija: Ivo Gregorič

Poslušajte skladbo Zlata.

Obiščite spletno stran Aleksandra Novaka.

Skladba Zlata odpira prvo poglavje tretje glasbene knjige Aleksandra Novaka, s katero se dokončno umešča na pot, ki jo čuti in živi. »Menim, da sem dovolj izkušen, da vem, kaj želim doseči. Če skupaj s sodelujočimi glasbeniki uspemo občutiti pristno energijo, ki nas preveva ob ustvarjanju, smo se dopolnili na pravi način in smo zato lahko zadovoljni,« je iskren Aleksander, ki se spogleduje z mislijo, da bi tretji album izdal že letošnjo jesen ter ga v mesecih zatem predstavil na koncertni turneji.

Aleksander Novak se bo 14. aprila 2017 s skladbo Dotik stare Ljubljane, za katero pripravlja tudi videospot, predstavil na Slovenski popevki.

Jazzopis, september 2018

Jazzetna

Jazzetna izpostavlja glasbo s poslanstvom in o njej piše s poslanstvom. V središče postavlja jazz in etno, vendar beseda o glasbi nikakor ni omejena izključno nanju, temveč na vso kakovostno (slovensko) glasbo, ki sicer marsikdaj težko najde pot do javnosti. Prav zato objava na Jazzetni pomeni več, kakor sama ocena plošče.

Poleg tega Jazzetna nudi raznovrstno strokovno podporo, vključujoč pripravo vseh vrst promocijskih besedil in celovito svetovanje posameznim izvajalcem (Nina Strnad, Jaka Kopač idr.) ter festivalom (priprava programskih knjižic idr., Festival slovenskega jazza, Jazz Ravne, Cankarjev dom). Zadolžena je za vsebinsko zasnovo Jazzopisa in v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana prireja mesečne pogovore z jazzovskimi glasbeniki pod naslovom Nova frekvenca, medtem ko na televiziji ETV vodi lastno oddajo Jazz z Nino.

Z željo po sodelovanju se obrnite na elektronsko pošto.