O glasbi s poslanstvom.
5. september 2017

Trinajsta izdaja Festivala slovenskega jazza in hkrati peta, ki se bo odvila na Ravnah na Koroškem, ponuja 13 koncertov, 18 dni delavnic, 3 razstave, 4 okrogle mize in predavanja ter izid Jazzopisa, novega cd-a, kot tudi premiero animiranega filma. Vse to od 18. septembra dalje, pri čemer bo osrednji festivalski program skoncentriran na dogajanja med 5. in 7. oktobrom.

BB_RTV_SLO_in_NinaStrnad_1800x1200

Big Band RTV Slovenija in Nina Strnad (fotografija: festivalski promocijski materiali)

Festivalov z reputacijo, kakršno ima Festival slovenskega jazza, zadnja leta postavljen v osrčje slovenske Koroške, ni veliko. Ne le, da gre za enega redkih festivalov, ki v središče postavljajo izključno glasbo slovenskih ustvarjalcev, četudi sicer spodbuja mednarodna sodelovanja, in ne le, da jazzovsko glasbo širi tako med poznavalce kot tudi širšo javnost, temveč obilo pozornosti nadvse modro polaga celo na vzgojo najmlajših. Festival slovenskega jazza se torej na Ravnah na Koroškem ne le odvija, marveč z njim diha in živi vse mesto.

Trenutki z Jožetom Privškom, ki bi letos praznoval osemdeset let, bodo otvorili OSREDNJI PROGRAM letošnjega festivala. Big Band RTV Slovenija bo pod dirigentsko taktirko Lenarta Krečiča in z vokalno gostjo Nino Strnad priklical v spomin nepozabne melodije enega od očetov slovenske popevke. A če bo prvega večera pozornost namenjena glasbi nekoliko starejšega datuma, bodo v drugem v središču v večžanrskost vpeti mladi. Rock Mi Monk, ena najbolj kreativnih slovenskih mladih zasedb s področja improvizirane glasbe deluje pod umetniškim vodstvom Zlatka Kaučiča, medtem ko je koroški trobentač Timotej Kotnik zbral mednarodno zasedbo, s katero bo občinstvo popeljal po arabsko-balkanskih poteh fusion melodij. V tretjem, sklepnem večeru bo sprva zazvenela violina, kajti nastopila bo ljubljanska zasedba Artbeaters in predstavila album Life Compass On!, festival pa se bo sklenil s skupino Blue Velvet, ki je združila moči s hrvaško jazz-blues divo Zdenko Kovačiček.

TIMI

Timotej Kotnik (fotografija: festivalski promocijski materiali)

A Festival slovenskega jazza ni znan le po odmevnih koncertnih dogodkih, temveč tudi obširnem SPREMLJEVALNEM PROGRAMU, v katerem veliko pozornosti posveča lokalnim glasbenikom in mladim. Poleg koncertov gospel zbor Bee Geesus in Odmevov reke Drave, za katere bosta poskrbela koroška glasbenika Andrej Ofak ter Borut Mori, se bodo v predfestivalskih dneh zvrstili še koncerti projektov Marko skače, Viva Jazz Forma, a tudi koncertna promocijska predstavitev albuma Jazzosledci Vol. 1, ki je rezultat celoletnih jam sessionov. Ti so bili del projekta (so)delujem Evropske unije in Republike Slovenije, katerega del so tudi dejavnosti pod skupnim imenovalcem Vidim zvok, slišim podobe.

Prav tako pomembne so OBFESTIVALSKE DEJAVNOSTI, z glasbo povezane posredno, kot so fotografske in vizualne ter glasbene delavnice, predstavitev animiranega filma Podobe mesta in fotografske razstave. Jazz in Time predstavlja jazz in njegov razvoj, eden najobsežnejših in povsem lastnih projektov pa je Viva Jazz Forma, ki poleg koncerta zajema še okroglo mizo. Gre za povezovanje kiparskih objektov z glasbenim muziciranjem, kajti vrhunski instrumentalisti kiparske skulpture uporabijo v vlogi glasbenih instrumentov, ki primarno gotovo niso namenjene izvabljano zvokov. Vendar je rušenje tal pod nogami in sočasno preraščanje vsakdana drugo ime za umetnost, in ta se v tem primeru podaja na še dokaj neraziskano področje, katerega osnova so zvoki ravenske forma vive.

IMG_1872

Forma Viva (fotografija: festivalski promocijski materiali)

V letih, kar se festival odvija na Ravnah na Koroškem, je postala nepogrešljiva ŠOLA JAZZ RAVNE, dvodnevna šola improvizirane glasbe s tradicijo, ki skrbi za nove naraščaje kakovostnih slovenskih glasbenikov. Za časa letošnjega festivala bo, kot običajno, potekala v treh edicijah: že dobro znanima JazzStartUp! in JazzUp! ter novonastalo Vokalno delavnico, medtem ko bodo udeleženci pridobljeno znanje za časa trajanja festivala pokazali pred občinstvom. Na ta način bodo teoretičnemu znanju in praktičnim izkušnjam dodali še veščino živega nastopanja.

Posebnost letošnjega festivala, ki nadaljuje svojo tradicijo, kot tudi tradicijo desetletnega abonmaja Jazz Ravne, je tretja izdaja občasnika JAZZOPIS, ki bo prinesel medgeneracijsko povezavo in povezavo stroke s poslušalci jazzovske glasbe ter s svojo bogato vsebinsko zasnovo, za katerega je zaslužna kritičarka in glasbena publicistka Nina Novak, že posega na področje zbornikov ter monografij, medtem ko je bogato vizualno podobo kreirala interdisciplinarna ustvarjalka sodobne umetnosti Neža Trobec.

Prav zato vzemite v roke nove zapise o tej glasbi, si privoščite nekaj svežih melodij in koncertnih radoživosti. Kajti jazz je bolj kot kdajkoli prej glasba ljudi. Zato naj med vsemi nami živi, a ne le tekom oktobra, ko je čas za Festival slovenskega jazza, temveč vsak dan, skozi vse leto.

S podrobno vsebinsko shemo 13. Festivala slovenskega jazza vas bomo seznanili v kratkem. Uradna promocija Jazzopisa in predstavitev festivala bosta potekali v ponedeljek, 18. septembra 2017 ob 17.30 uri v mediateki Knjižnice Otona Župančiča Mestne knjižnice Ljubljana.

Jazzopis, september 2018

Jazzetna

Jazzetna izpostavlja glasbo s poslanstvom in o njej piše s poslanstvom. V središče postavlja jazz in etno, vendar beseda o glasbi nikakor ni omejena izključno nanju, temveč na vso kakovostno (slovensko) glasbo, ki sicer marsikdaj težko najde pot do javnosti. Prav zato objava na Jazzetni pomeni več, kakor sama ocena plošče.

Poleg tega Jazzetna nudi raznovrstno strokovno podporo, vključujoč pripravo vseh vrst promocijskih besedil in celovito svetovanje posameznim izvajalcem (Nina Strnad, Jaka Kopač idr.) ter festivalom (priprava programskih knjižic idr., Festival slovenskega jazza, Jazz Ravne, Cankarjev dom). Zadolžena je za vsebinsko zasnovo Jazzopisa in v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana prireja mesečne pogovore z jazzovskimi glasbeniki pod naslovom Nova frekvenca, medtem ko na televiziji ETV vodi lastno oddajo Jazz z Nino.

Z željo po sodelovanju se obrnite na elektronsko pošto.