O glasbi s poslanstvom.
6. oktober 2017

Nina Novak in Robi Jamnik. (fotografija: Nika Hölcl Praper)

Festival slovenskega jazza, ki poteka že trinajstič oz. petič zapovrstjo na Ravnah na Koroškem, je pester letošnji program otvoril že 18. septembra, ko je v Knjižnici Otona Župančiča v Ljubljani predstavil Jazzopis, medtem ko osrednji program festivala poteka prav te dni na različnih lokacijah na Ravnah. Tekom tega tedna se je tako zvrstila že prav lepa bera dogodkov, ki so povedli v osrednje dogajanje, med drugim tudi predstavitev projekta Jazzosledci Vol. 1, album mladih jazzistov.

Sinoči je v Kulturnem centru na Ravnah potekal poseben večer, kajti po nekajletnem premoru so organizatorji Jazz Raven in Festivala slovenskega jazza znova lahko predstavili ter proslavili izid Jazzopisa, čeprav (znova) dokumentiranega kot številka ena. Z avtorico in urednico izdaje Nino Novak, sicer univerzitetno diplomirano muzikologinjo in ustanoviteljico portala Jazzetna, se je pogovarjal Robi Jamnik. 64-stranska revija, posvečena izključno slovenskemu jazzu, je doslej dobila številne pozitivne odzive in med ljubitelji tega žanra požela toliko zanimanja, da je takorekoč že pošla, zaradi česar se njeni kreatorji spogledujejo z zamislijo, da bi Jazzopis izšel tudi prihodnje leto.

Nina Strnad in Big Band RTV Slovenija pod dirigentsko palico Lenarta Krečiča. (fotografija: Nika Hölcl Praper)

Temu je sledil koncert Big Banda RTV Slovenija, ki je Festival slovenskega jazza otvoril že tretje leto zapovrstjo. Tokrat je dirigentsko palico prevzel Lenart Krečič, medtem ko se jim je kot vokalna gostja pridružila izjemna Nina Strnad. Zasedba je izvedla jazzovski repertoar legendarnega Jožeta Privška in pred razprodanim Kulturnim centrom požela ovacije, saj so v obiskovalcih vzbudili prenekatero čustvo. Skladbe so namreč posegle tako po srečnih, veselih in hrepenečih kot grenkih, trpkih ter žalostnih trenutkih življenja, dobro znanih slehernemu med nami, predvsem pa je repertoar posegel po skladbah, ki so bile v zadnjih desetletjih le redko (ali celo nikoli) izvajane, kar jim je dalo še dodaten čar. Eden najboljših skladateljev jazzovske glasbe, kot tudi slovenske popevke, je bil hkrati eden najboljših dirigentov, pod njegovo taktirko pa so igrali štirje sedanji člani Big Banda RTV Slovenija: Primož Grašič, Emil Spruk, Dominik Kranjčan in Aleš Rendla. Zasedba bo nocoj z istim repertoarjem nastopila v SiTi Teatru v Ljubljani.

Na Ravnah na Koroškem pa bo drugi dan Festivala slovenskega jazza potekal koncert Viva Jazz Forma, ki združuje kiparsko umetnost in glasbo, zasedba Kombo B pod vodstvom Zlatka Kaučiča in koroški trobentač Timotej Kotnik, ki se bo predstavil z mednarodno zasedbo. Vabljeni torej na Ravne, kjer je oktober za jazz več kot dober!

Prvi večer Festivala slovenskega jazza. (fotografija: Nika Hölcl Praper)

Jazzopis, september 2018

Jazzetna

Jazzetna izpostavlja glasbo s poslanstvom in o njej piše s poslanstvom. V središče postavlja jazz in etno, vendar beseda o glasbi nikakor ni omejena izključno nanju, temveč na vso kakovostno (slovensko) glasbo, ki sicer marsikdaj težko najde pot do javnosti. Prav zato objava na Jazzetni pomeni več, kakor sama ocena plošče.

Poleg tega Jazzetna nudi raznovrstno strokovno podporo, vključujoč pripravo vseh vrst promocijskih besedil in celovito svetovanje posameznim izvajalcem (Nina Strnad, Jaka Kopač idr.) ter festivalom (priprava programskih knjižic idr., Festival slovenskega jazza, Jazz Ravne, Cankarjev dom). Zadolžena je za vsebinsko zasnovo Jazzopisa in v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana prireja mesečne pogovore z jazzovskimi glasbeniki pod naslovom Nova frekvenca, medtem ko na televiziji ETV vodi lastno oddajo Jazz z Nino.

Z željo po sodelovanju se obrnite na elektronsko pošto.