O glasbi s poslanstvom.
8. oktober 2017

Bee Geesus. (fotografija: Špela Peruš)

Festival slovenskega jazza je sinoči zaključil svoja dogajanja s tremi koncerti, s katerimi je navdušeno občinstvo spravil na noge!

V popoldanskih urah je gospel-jazz zbor Bee Geesus izvedel koncert v Cerkvi Sv. Egidija in s pestrim repertoarjem, obogatenim tako s hrvaškimi kot slovenskimi skladbami, prisotne povabil k petju in ploskanju. Pevcem so se na odru pridružili tudi udeleženci vokalne delavnice in dokazali, da je na Ravnah na Koroškem ne le velik potencial za vrhunske instrumentaliste, temveč tudi vokaliste. Delavnica je potekala pod vodstvom Mateja Virtiča, Barbare Grabar in Tanje Krivec.

Artbeaters. (fotografija: Nika Hölcl Praper)

V večerno dogajanje v KMKC Kompleks so povedli Peter Ugrin, Marko Čepak Maki, Aleš Ogrin, Ilj Pušnik in Aljoša Jerič, člani ljubljanske zasedbe Artbeaters. Predstavili so lanskoletno ploščo Life Compass On! in s koncertom, ki je bil zaključena celota, ostal na zavidljivo visokem nivoju, s katerim so pokazali dovršenost in muzikalnost, navkljub temu da so bile skladbe vnaprej dodelane in so le mestoma odstopale od studijskih posnetkov.

Blue Velvet in Zdenka Kovačiček. (fotografija: Nika Hölcl Praper)

Festival je sklenila celjska zasedba Blue Velvet v sestavi Andreja Korena, Viktorja Treblja, Jožeta Škorjanca, Mira Ulrycha, Janija Šuligoja, Tima Zazijala in Mitja Teliča. V goste so povabili hrvaško divo Zdenko Kovačiček in skupaj izvedli klasične dixieland standarde ter jih popestrili z nekaj mehkeje obarvanimi ritmi, kot tudi jazzovskimi in blues standardi. Stoječe ovacije občinstva so organizatorjem potrdile, da je Festival slovenskega jazza tudi letos poskrbel za izredno raznolik in pester program, zaradi katerega bodo z ravno pravšnjo mero vznemirjenja polni pričakovali tudi Jazz abonma, ki se prične že v četrtek, 19. oktobra s koncertom ZZ Quarteta.

Trinajsta izdaja Festivala slovenskega jazza je torej občinstvu ponudila 13 vrhunskih in raznolikih koncertov, 18 delavnic, s pomočjo katerih organizatorji skrbijo za vzgojo najmlajših, 3 razstave, 4 okrogle mize in predavanja ter izid Jazzopisa, kompilacije Jazzosledci Vol. 1 in premiero animiranega filma.

Zaključek trinajste izdaje Festivala slovenskega jazza. (fotografija: Nika Hölcl Praper)

Jazzopis, september 2018

Jazzetna

Jazzetna izpostavlja glasbo s poslanstvom in o njej piše s poslanstvom. V središče postavlja jazz in etno, vendar beseda o glasbi nikakor ni omejena izključno nanju, temveč na vso kakovostno (slovensko) glasbo, ki sicer marsikdaj težko najde pot do javnosti. Prav zato objava na Jazzetni pomeni več, kakor sama ocena plošče.

Poleg tega Jazzetna nudi raznovrstno strokovno podporo, vključujoč pripravo vseh vrst promocijskih besedil in celovito svetovanje posameznim izvajalcem (Nina Strnad, Jaka Kopač idr.) ter festivalom (priprava programskih knjižic idr., Festival slovenskega jazza, Jazz Ravne, Cankarjev dom). Zadolžena je za vsebinsko zasnovo Jazzopisa in v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana prireja mesečne pogovore z jazzovskimi glasbeniki pod naslovom Nova frekvenca, medtem ko na televiziji ETV vodi lastno oddajo Jazz z Nino.

Z željo po sodelovanju se obrnite na elektronsko pošto.