O glasbi s poslanstvom.
24. maj 2017
panta_rei_tasa

Taša: Panta rei

Četudi Panta rei (vse teče) akademsko izobražene skladateljice Nataše Vester Trseglav, umetniškega imena Taša, predstavlja izlet v pop glasbo in ponuja nekoliko lahkotnejše tone, se skladbe vseskozi spogledujejo s šansonom in drugimi resnejšimi žanri. Melodije gotovo zaznamuje klavir, ki je, kot pravi Taša, »moj zrak, moja voda in ogenj, moje sonce brez katerega si ne predstavljam svojega življenja,« medtem ko se v besedilih ves čas zazira v naravo, v kateri išče, a tudi najde navdih za nadaljevanje koraka po stezi življenja, ter hkrati prebuja misel, kako pomembno je, da ostanemo predvsem ljudje, ki še znajo občutiti vse obraze tega sveta.

Skozi doslej predstavljene skladbe Škratove sence, Čarobna cesta in Vedno znova, s katerimi je najavila projekt Panta rei, je pokazala, da je ena tistih, ki znajo tudi najglobljo bolečino pretvoriti v izkustvo rasti in doživljanje sveta. A ob izidu prvenca poslušalce vabi, da zaplešejo z njo. Zapleši z mano je njeno povabilo na ples, saj »skladba v sebi nosi pozitivne vibracije, ki vabijo v nov dan, novim izzivom naproti, v ritmu gor in dol po plesišču življenja,« pove Taša, ki je skladbo zgostila z bogatimi spremljevalnimi vokali, skozi katere razkriva tudi druge obraze svojega delovanja, predvsem vpetost v zborovsko glasbo, čeprav je sama melodija skladbe Zapleši z mano izredno spevna in ovita v lahkotne ritme, ki vabijo k življenju.

Avtorica glasbe in besedila: Nataša Vester Trseglav – Taša
Avtorja aranžmaja: Nataša Vester Trseglav – Taša, Teodor Amanović – Toš
Glasbeniki: Nataša Vester Trseglav – Taša (vokal, spremljevalni vokali, klavir, klaviature, sintetizatorji), Žiga Golob (bas), Urban Krč (bobni)
Promocijska fotografija: Tania Mendillo
Poslušajte skladbo Zapleši z mano na Youtubu.
Obiščite fb stran Taše.

Pri projektu Panta rei so sodelovali priznani glasbeniki (Žiga Golob, Urban Krč, Kevin G. Davy in producent Teodor Amanović – Toš, ki je prav tako poskrbel za aranžmaje in skupaj s Tašo v vsako od skladb vnesel drugo čustvo), medtem ko glasbo na albumu odlikujejo bogate spremljevalne melodije, ki kažejo na glasbenico, dobro podkovano v različnih žanrih. Taša je pred leti ustanovila zasedbo X Muza, dejavna je kot avtorica glasbe za mnoge gledališke predstave, s pomočjo improvizacije na klavirju raziskuje različne vokalne tehnike, vodi pa tudi mešani pevski zbor na Srednji šoli Jesenice, kjer tudi sicer poučuje. Če k vsemu naštetemu pridamo še njen topli, s svetlobo obdan vokal, dobimo izdelek, iz katerega je jasno razvidno, da je nastajal dlje časa in skozi leta zorel v močan ter izrazen kantavtorski prvenec in da govorimo o glasbenici, ki se v skladbe ne boji dati cele sebe.

Tašo lahko zaslišite na Festivalu sodobne avtorske in etno glasbe Godibodi, in sicer v četrtek, 8. junija v Hostlu Celica v Ljubljani in v petek, 9. junija v Layerjevi hiši v Kranju.

Tašin prvenec Panta rei je izšel 16. maja 2017 pri Ustvarjalnem polju Celinka.si.

Jazzopis, september 2018

Jazzetna

Jazzetna izpostavlja glasbo s poslanstvom in o njej piše s poslanstvom. V središče postavlja jazz in etno, vendar beseda o glasbi nikakor ni omejena izključno nanju, temveč na vso kakovostno (slovensko) glasbo, ki sicer marsikdaj težko najde pot do javnosti. Prav zato objava na Jazzetni pomeni več, kakor sama ocena plošče.

Poleg tega Jazzetna nudi raznovrstno strokovno podporo, vključujoč pripravo vseh vrst promocijskih besedil in celovito svetovanje posameznim izvajalcem (Nina Strnad, Jaka Kopač idr.) ter festivalom (priprava programskih knjižic idr., Festival slovenskega jazza, Jazz Ravne, Cankarjev dom). Zadolžena je za vsebinsko zasnovo Jazzopisa in v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana prireja mesečne pogovore z jazzovskimi glasbeniki pod naslovom Nova frekvenca, medtem ko na televiziji ETV vodi lastno oddajo Jazz z Nino.

Z željo po sodelovanju se obrnite na elektronsko pošto.