O glasbi s poslanstvom.
24. marec 2016

sobota, 2. april 2016 ob 20.30 uri / Salon uporabnih umetnosti, Glavni trg 1, Maribor

nedelja, 3. april 2016 ob 20.00 uri / Veliki oder, SNG Drama Ljubljana, Erjavčeva 1, Ljubljana

 

nina_strnad_peter_mihelic1_ivan_bliznetsov

Nina Strnad in Peter Mihelič (fotografija: Ivan Bliznetsov)

Koncerta sovpadata z izidom albuma V luči življenja: zgodbe slovenske popevke (ZKP RTV Slovenija, pomlad 2016), ki ga bo na obeh ekskluzivnih koncertih mogoče skupaj s posvetilom tudi prednaročiti. Izbor skladb, ki sta ga pripravila vokalistka z izjemnim občutkom za interpretacijo zgodb, Nina Strnad, in izvrsten vsestranski pianist neslutenih globin Peter Mihelič, ne ponuja le mozaika slovenske popevke, marveč prav tako skupek življenjskih poti posameznikov, ki so, če že niso zares živeli, vsaj plod domišljije ali želja njihovih avtorjev. Po dolgoletnem skupnem muziciranju sta se odločila znova oživiti nekatere bolj in druge manj znane melodije ustvarjalcev, ki so verjeli v moč glasbe in besede, ter nekako obuditi ljudi, ki so morda že odšli. Pri prepletu Nininega vokala in Petrove klavirske igre je bistveno, da se enkrat dopolnjujeta in podpirata ter drugič vsak v svojem jeziku izražata nasprotja. Skladbe Nad mestom se dani, Orion, Zlati prah imaš v očeh, Ptica brez kril, Črni klavir in Moja strast nas vračajo v čas nedolžnosti in nas polnijo z občutkom vsemogočnosti, zato se tudi tako radi zatekamo k njim: ker v nas prižigajo luč življenja.

 

Jazzopis, september 2018

Jazzetna

Jazzetna izpostavlja glasbo s poslanstvom in o njej piše s poslanstvom. V središče postavlja jazz in etno, vendar beseda o glasbi nikakor ni omejena izključno nanju, temveč na vso kakovostno (slovensko) glasbo, ki sicer marsikdaj težko najde pot do javnosti. Prav zato objava na Jazzetni pomeni več, kakor sama ocena plošče.

Poleg tega Jazzetna nudi raznovrstno strokovno podporo, vključujoč pripravo vseh vrst promocijskih besedil in celovito svetovanje posameznim izvajalcem (Nina Strnad, Jaka Kopač idr.) ter festivalom (priprava programskih knjižic idr., Festival slovenskega jazza, Jazz Ravne, Cankarjev dom). Zadolžena je za vsebinsko zasnovo Jazzopisa in v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana prireja mesečne pogovore z jazzovskimi glasbeniki pod naslovom Nova frekvenca, medtem ko na televiziji ETV vodi lastno oddajo Jazz z Nino.

Z željo po sodelovanju se obrnite na elektronsko pošto.