O glasbi s poslanstvom.
4. oktober 2016
img_3135

Jazoo (fotografija: Nika Hölcl)

Med 13. in 15. oktobrom bo na Ravnah na Koroškem potekala že dvanajsta izdaja Festivala slovenskega jazza.

 

V četrtek je skupina Jazoo v polni dvorani KMKC Kompleksa na Ravnah na Koroškem premierno predstavila svoj šesti album Destinations in hkrati proslavila dvajset let neprekinjenega delovanja. Koncert je povedel v jazzovsko dogajanje, katerega vrhunec bo prihodnji teden, ko se bodo Ravne na Koroškem prebudile skupaj z dvanajsto izdajo Festivala slovenskega jazza.

Festival bo postregel s premierama dveh projektov. Priznani, v New Yorku živeči bobnar, tolkalec in skladatelj Žan Tetičkovič je za svoje delo doslej prejel več prestižnih nagrad, med drugim tudi tisto vseameriškega skladateljskega združenja ASCAP. The Port Of Life je njegov prvi studijski album, ki bo izšel v obliki knjige skupaj s fotografijami in poezijo, posveča pa ga migrantom. Izjemno produktiven in med klasično ter jazzovsko in improvizacijsko glasbo prehajajoč čelist ter tolkalec Kristijan Kranjčan se bo predstavil s solističnim projektom, ki bo v kratkem tudi izšel pod naslovom Drumming Cellist. Osnovno vodilo obeh instrumentov sta avtorska glasba in interpretiranje klasičnih skladateljev, kakršen je denimo Arvo Pärt.

Festival bodo sicer otvorili člani Big Banda RTV Slovenija in Boštjan Gombač s projektom Iucundus, ki bo poslušalce zapeljal v nenavadne zvočne prostore in ponudil v posluh tudi nekoliko bolj eksotične zvoke, medtem ko bo Igor Bezget s programom Singularity avtorske motive prepletel z ljudskimi. Na solističnem koncertu bo v ospredje postavil čutnost. Teo Collori in Momento Cigano bodo poskrbeli za strastne ritme akustičnega avtorskega gipsy swinga, ki so ga lani vpeli na album Hot Club Piran. Poleg novih skladb, ki jih bodo pred občinstvom izvedli prvič, bo za dobro voljo poskrbel tudi Vasko Atanasovski trio. Slednji bo večer ovil v nekoliko bolj rockovsko energijo in predstavil še vedno aktualen album The Scissors.

Ker se organizatorji festivala zavedajo, da je potrebno združevati različne generacije, bodo nekoliko starejše priskrbele kulinarična pokušanja Jazz Kuhne, medtem ko bodo mlajši promovirali jazz po vsej Koroški. Dve fotografski razstavi, jazzobeležNica Nike Hölcl in Steps Ahead Annasibile Požrl, pa bosta povedli v vizualno potovanje po preteklih jazzovskih dogodkih na Ravnah in šire.

Oktobra je čas za jazz. Čas za veselje, odprtost, svežino in spoznavanje Koroške. Je čas za Festival slovenskega jazza, kajti tam je jazz najprej doma!

OSREDNJI PROGRAM 12. FESTIVALA SLOVENSKEGA JAZZA

četrtek, 13. oktober
ob 20.00 uri, KC Ravne / Big Band RTV Slovenija in Boštjan Gombač: Iucundus

petek, 14. oktober
ob 17.00 uri, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika / Nika Hölcl: jazzobeležNica (odprtje fotografske razstave)
ob 18.00 uri, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika / Igor Bezget: Singularity
ob 20.00 uri, KMKC Kompleks / Annasibila Požrl: Steps Ahead (odprtje fotografske razstave)
ob 20.30 uri, KMKC Kompleks / Teo Collori in Momento Cigano: Hot Club Piran
ob 22.00 uri, KMKC Kompleks / Vasko Atanasovski trio: The Scissors
ob 24.00 uri, KMKC Kompleks / Od tod do (skoraj) konca (jam session z vsem, kar poje in igra)

sobota, 15. oktober
ob 8.00 uri, koroški kraji in mesta / Šola Jazz Ravne: Promocija Jazza po Koroškem
ob 11.00 uri, Tržnica Ravne / Jazz Kuhna se predstavi
ob 17.30 uri, Cerkev Sv. Egidija / 4Given: tradicionalna gospel matineja
ob 20.30 uri, KMKC Kompleks / Kristijan Kranjčan: Drumming Cellist (premiera)
ob 22.00 uri, KMKC Kompleks / Žan Tetičkovič: The Port of Life (premiera)
ob 24.00 uri, KMKC Kompleks / Od tod do (skoraj) konca (jam session z vsem, kar poje in igra)

Jazzopis, september 2018

Jazzetna

Jazzetna izpostavlja glasbo s poslanstvom in o njej piše s poslanstvom. V središče postavlja jazz in etno, vendar beseda o glasbi nikakor ni omejena izključno nanju, temveč na vso kakovostno (slovensko) glasbo, ki sicer marsikdaj težko najde pot do javnosti. Prav zato objava na Jazzetni pomeni več, kakor sama ocena plošče.

Poleg tega Jazzetna nudi raznovrstno strokovno podporo, vključujoč pripravo vseh vrst promocijskih besedil in celovito svetovanje posameznim izvajalcem (Nina Strnad, Jaka Kopač idr.) ter festivalom (priprava programskih knjižic idr., Festival slovenskega jazza, Jazz Ravne, Cankarjev dom). Zadolžena je za vsebinsko zasnovo Jazzopisa in v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana prireja mesečne pogovore z jazzovskimi glasbeniki pod naslovom Nova frekvenca, medtem ko na televiziji ETV vodi lastno oddajo Jazz z Nino.

Z željo po sodelovanju se obrnite na elektronsko pošto.